Vijgen Boom snoeien

Waarom is snoeien van een vijgen boom belangrijk?

De vijgenboom, wat een prachtige aanwinst is voor uw tuin of terras. De stevige stammen, de grote bladeren, de donkerbruine, heerlijke vruchten en de exotische sfeer die het geeft. Wanneer u uw vijgenboom goed verzorgt en snoeit dient hij om mee te genieten. Door het snoeien verkrijgt u een gezonde en sterke vijgenboom die overvloedige oogsten geeft. Snoeien zorgt er namelijk voor dat slechte twijgen worden verwijderd en de boom meer lucht en licht krijgt. Ook stelt het u in staat om de vorm, hoogte en de grootte van de tuinbomen te reguleren.

Wanneer is de beste tijd om uw vijgenboom te snoeien?

Het is het beste om uw vijgenboom te snoeien tussen het einde van de winter en het begin van de lente. Uw boom wordt dan minder gevoelig voor schadeveroorzakende insecten en schimmels. Vanwege de warme, vochtige lenteperiode is de kans op infectie geringer na de eerstesnoei. Snoei uw boom daarom zo vroeg mogelijk, maar pas op dat het niet te laat is. Een te laat uitgevoerde snoei vermindert namelijk de opbrengst aan vruchten.

Hoe uw vijgenboom het beste te snoeien?

U heeft verschillende gereedschappen als snoeischaar, snoeizaag en een snoeisslijper nodig om uw vijgenboom op de juiste manier te snoeien. Begin altijd met het verwijderen van alle dode en/of zieke takken. Probeer ongeveer twee meter boven de grond de boom te verlagen door de takken te verwijderen die parallel met de stam lopen. U kunt eventuele zijtakken te verwijderen die te kort zijn. Als u het verzoek van de buren leest, maar niet te hoog snoeien. U kunt nog meer twijgen verwijderen wanneer de boom is afgekoeld. Na enige tijd ontstaat er een mooi, symmetrisch silhouet. Als u klaar bent met snoeien, knip dan de schorsranden eenmaal aan de boven- en onderkant. Wees voorzichtig wanneer u de vijgenboom snoeit, want het is een kwetsbare boomsoort.

GARDENA Comfort B/S-XL Bypass Snoeischaar - Ø 24 mm - 25 Jaar Garantie
Coolblue.nl
De GARDENA Comfort snoeischaar B/S-XL is krachtig, comfortabel, licht in gewicht en eenvoudig om mee te snoeien voor zowel grote als kleine handen. De schaar heeft een lange levensduur dankzij de hoge kwaliteit van de materialen, met wel 25 jaar garantie! Waar is het artikel voor geschikt? De schaar is geschikt voor het knippen van iets dikkere takken met een diameter van 24mm. De voordelen van de GARDENA snoeischaar De schaar heeft scherpe messen die met veel precisie door het hout snoeien. Door het gebruik van kwalitatieve componenten heeft de schaar een zeer lange levensduur. Er wordt glazvezel gebruikt in het grip zodat de schaar lichter werkt en langer mee gaat. De schaar is altijd veilig op te bergen door de vergrendeling die bovenop de schaar gevestigd is. De ergonomische handgreep is voorzien van antikleef coating en een softgrip. De belangrijkste specificaties van de snoeischaar Maximale knipdiameter: 24 mm Kniptechniek: Bypass Gewicht: 269 gram Met sapgeul: Ja Twee greepposities: Ja Onderste mes: Kwaliteitsstaal Handgrip: Ergonomisch Geschikt voor type hout: Vers hout met een grotere diameter tak Garantie Er zit 25 jaar garantie op de GARDENA snoeischaren. Nieuw assortiment Onder het mom van; werken in de tuin moet zo comfortabel en licht mogelijk zijn, heeft het Duitse concern GARDENA een hele nieuwe generatie snoeischaren gelanceerd. Deze schaar behoort tot deze nieuwe generatie. Dit betekent dat de schaar meerdere testen heeft doorstaan om op de markt gebracht te worden. Dit garandeert de beste kwaliteit en meest comfortabele werking. Eenmaal een GARDENA schaar gekocht en je komt niet makkelijk vanaf! Dankzij de uitmuntende kwaliteit gaat deze generatie snoeischaren generaties lang mee. Over het merk GARDENA GARDENA (onderdeel van Husqvarna Group) is in 1961 opgericht in Ulm, Duitsland. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot een van de grootste en meest innovatieve marktleiders op het gebied van tuingereedschap. Of het nu gaat om bewatering, gazononderhoud of snoeigereedschap, GARDENA heeft voor iedere klus in de tuin de juiste oplossing. Om kwaliteit te waarborgen test GARDENA alle artikelen meerdere malen voordat ze op de markt worden gebracht. Dit garandeert de beste kwaliteit en een lange levensduur. Bekijk hier het gehele GARDENA assortiment. (hand)gereedschap, tuinonderhoudsartikelen, spades en accessoires waarmee je de klussen in je moes- en siertuin simpel kunt klaren. Ook voor gazononderhoud, besproeiing, watertransport, besproeiingspompen en automatische besproeiing heeft GARDENA de juiste oplossing. ...
€ 21.50

Het beste moment om de vruchten te verwijderen?

Het is belangrijk om de juiste tijd te kiezen om de vruchten te verwijderen. De vruchten moeten eenmaal per jaar worden verwijderd, maar let hierbij op dat u niet te vroeg begint. Wacht totdat de vruchten grijsgroen van kleur zijn, dit betekent dat de vijgen klaar zijn om te worden geoogst. Wacht niet tot de vruchten diep donkerbruin zijn, want dat betekent dat de vrucht te rijp is. Als u dit doet, lopen de vruchten het risico op stengelrot. U kunt ook een of twee vruchten laten hangen om te controleren of het al tijd is om de rest te oogsten.

Conclusie

Met de juiste kennis van deze prachtige boom en de juiste verzorging zal het u zeker lukken om grote, smakelijke vijgen te oogsten. Alleen het kiezen van de juiste tijd om de boom te snoeien, in combinatie met het verwijderen van de vruchten op het juiste moment, biedt gegarandeerd een overvloedige oogst. Dus wees niet bang om de vijgenboom te snoeien met de juiste gereedschappen en het juiste oog voor detail, u zult er jarenlang plezier van hebben.

Plaats een reactie