Vijgen Boom snoeien

Waarom is snoeien van een vijgen boom belangrijk?

De vijgenboom, wat een prachtige aanwinst is voor uw tuin of terras. De stevige stammen, de grote bladeren, de donkerbruine, heerlijke vruchten en de exotische sfeer die het geeft. Wanneer u uw vijgenboom goed verzorgt en snoeit dient hij om mee te genieten. Door het snoeien verkrijgt u een gezonde en sterke vijgenboom die overvloedige oogsten geeft. Snoeien zorgt er namelijk voor dat slechte twijgen worden verwijderd en de boom meer lucht en licht krijgt. Ook stelt het u in staat om de vorm, hoogte en de grootte van de tuinbomen te reguleren.

Wanneer is de beste tijd om uw vijgenboom te snoeien?

Het is het beste om uw vijgenboom te snoeien tussen het einde van de winter en het begin van de lente. Uw boom wordt dan minder gevoelig voor schadeveroorzakende insecten en schimmels. Vanwege de warme, vochtige lenteperiode is de kans op infectie geringer na de eerstesnoei. Snoei uw boom daarom zo vroeg mogelijk, maar pas op dat het niet te laat is. Een te laat uitgevoerde snoei vermindert namelijk de opbrengst aan vruchten.

Hoe uw vijgenboom het beste te snoeien?

U heeft verschillende gereedschappen als snoeischaar, snoeizaag en een snoeisslijper nodig om uw vijgenboom op de juiste manier te snoeien. Begin altijd met het verwijderen van alle dode en/of zieke takken. Probeer ongeveer twee meter boven de grond de boom te verlagen door de takken te verwijderen die parallel met de stam lopen. U kunt eventuele zijtakken te verwijderen die te kort zijn. Als u het verzoek van de buren leest, maar niet te hoog snoeien. U kunt nog meer twijgen verwijderen wanneer de boom is afgekoeld. Na enige tijd ontstaat er een mooi, symmetrisch silhouet. Als u klaar bent met snoeien, knip dan de schorsranden eenmaal aan de boven- en onderkant. Wees voorzichtig wanneer u de vijgenboom snoeit, want het is een kwetsbare boomsoort.

Het beste moment om de vruchten te verwijderen?

Het is belangrijk om de juiste tijd te kiezen om de vruchten te verwijderen. De vruchten moeten eenmaal per jaar worden verwijderd, maar let hierbij op dat u niet te vroeg begint. Wacht totdat de vruchten grijsgroen van kleur zijn, dit betekent dat de vijgen klaar zijn om te worden geoogst. Wacht niet tot de vruchten diep donkerbruin zijn, want dat betekent dat de vrucht te rijp is. Als u dit doet, lopen de vruchten het risico op stengelrot. U kunt ook een of twee vruchten laten hangen om te controleren of het al tijd is om de rest te oogsten.

Conclusie

Met de juiste kennis van deze prachtige boom en de juiste verzorging zal het u zeker lukken om grote, smakelijke vijgen te oogsten. Alleen het kiezen van de juiste tijd om de boom te snoeien, in combinatie met het verwijderen van de vruchten op het juiste moment, biedt gegarandeerd een overvloedige oogst. Dus wees niet bang om de vijgenboom te snoeien met de juiste gereedschappen en het juiste oog voor detail, u zult er jarenlang plezier van hebben.

Plaats een reactie