Vijgenboom snoeien

De vijgenboom is een prachtige aanwinst voor uw tuin. Het is een uitgewoonde, bladverliezende winterharde bontbladige boom met een goede hoogte. Maar om uw vijgenboom gezond en mooi te houden, is goed snoeien onmisbaar. Met de juiste kennis en de juiste technieken kunt u veel krijgen uit deze interessante boom.

Vijgenboom snoeien: waarom en wanneer?

Snoeien is noodzakelijk om van uw vijgenboom een mooie, gezonde boom te maken. Het ondersteunt de natuurlijke groei en stimuleert de ontwikkeling van nieuwe takken, wat resulteert in een sterke, dichte kroon. Snoeien blijft ook noodzakelijk voor de gezondheid van de boom, omdat het helpt bij het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken. Ook helpt het bij het openhouden van de stamlijn, wat ervoor zorgt dat de boom schoon en gezond blijft.

Het is verstandig om de vijgenboom te snoeien in het late voorjaar, als het laatste nachtvorstrisico voorbij is. Ook is dit de beste tijd om de vruchten te krijgen, omdat de bloemen die in deze periode instaan voor de volgende oogst. Bij het snoeien van de vijgenboom moet je altijd oppassen dat je de slanke takken niet breukt.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Vijgenboom snoeien met de juiste technieken en gereedschappen

Hiervoor hebt u een paar verschillende gereedschappen nodig, afhankelijk van de hoeveelheid kleine of grote takken in de boom. Te beginnen met bijl, schaar en snoeischaar, het is altijd goed om een goed scherp snoeigereedschap te gebruiken. Alleen maar er voor zorgen dat je niet alle takken tegelijk wegknippen, maar je snoeit systematisch, de ene tak volgt de andere.

Voor de kleine takken, zoals de twijgen of half jaarlijks, heb je handige gereedschappen nodig zoals dunne takkenschaar, sikkel of klievertang. Deze kunnen de kleinere takken gemakkelijk maken, zonder dat je de boom beschadigt.

Als je voldoende tijd en geduld hebt, kun je ook vormsnoei toepassen bij de vijgenboom. Vormsnoei is een meer geavanceerde techniek die gericht is op het vorm geven van de kroon en de kast (dat is de stam onder de kroon). Deze techniek kan worden toegepast in het late voorjaar of de zomer, als de nieuwe takken groeien. Hierbij worden lange takken ingekort en wordt het overtollige groen verwijderd, zodat je een gelijkmatige kroon vormen met een mooi en symmetrisch silhouet.

Het effect van het snoeien op de vruchtkwaliteit

Het is belangrijk om te onthouden dat het systematisch snoeien van de vijgenboom invloed heeft op de kwaliteit van de vruchten. Als je te agressief snoeit, zul je waarschijnlijk geen vruchten krijgen. Probeer daarom altijd de kroon gelijkmatig te vormen en het onderhoud uit te voeren op een manier die de groei van de vruchten niet belemmert.

Tot slot moet u op de hoogte zijn van de ziektes of plagen die vaak voor komen bij de vijgenboom. Als je tekenen van ziekte of schade aantreft, zoals knoppen die niet open bloeien of lijmige druppels aan de takken, moet je de boom onmiddellijk controleren. Er kunnen ook plagen zoals luizen of korstmijten voorkomen, waartegen u een lokale bestrijdingsmiddelen kunt gebruiken.

Met de juiste kennis en aandacht, en door de genoemde technieken toe te passen, kunt u de beste resultaten behalen. Uw vijgenboom ziet er dan gezond, sterk en mooi uit. Dus wees niet bang om met dit geweldige project te beginnen, want met het juiste geduld en passie kun je genieten van een geweldig resultaat.

Plaats een reactie