Vijgenboom snoeien

Een vijgenboom is een prachtige toevoeging aan elke tuin of veranda. Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar de vruchten zijn ook deliaws en zoet. Als je van plan bent een vijgenboom aan te schaffen, of je hebt er al een in je tuin, is het belangrijk om het juiste snoeigereedschap te hebben om ervoor te zorgen dat je vijgenboom gezond en gelukkig blijft. Hier is een gids om te helpen bij het snoeien van uw vijgenboom.

Waarom Snoeien?

Snoeien is belangrijk voor de gezondheid van de vijgenboom. Wanneer de dood en zieke takken worden verwijderd, stroomt het sap door de stam, waardoor hij strakker en steviger wordt. Door het verwijderen van overmatig looien – het verwijderen van kleine, jonge twijgen – wordt het sap in de boom geleid naar grote takken waar de bladeren, bloemen en vruchten zich zullen vormen. Het vermindert ook het gewicht van de vijgenboom, waardoor hij minder snel beschadigd raakt tijdens stormen.

Hoe te Snoeien?

U kunt het beste beginnen met het verwijderen van dode, zieke of overmatig looien. Gebruik daarvoor steriliseerbaar snoeigereedschap, zoals een goed honingraat, schaar of snoeischaar. Let er bij elke kap op dat je net boven een knoop snijdt, aangezien het sap zich van de knoop zal verspreiden in de vorm van een stervormige structuur.

Vervolgens kunt u de kroon in vorm snoeien. Als de boom te groot of de kroon te dicht is, kunt u takken verwijderen die naar buiten wijzen of die geen leven meer hebben. Hiervoor is het belangrijk dat u regelmatig snoeit om de kroon in vorm te houden.

Houd tenslotte rekening met de individuele stam van de vijgenboom. Als je per ongeluk een knoop verwijdert, kun je ervoor zorgen dat er geen nieuw looimateriaal groeit door de bovenkant een paar centimeter in te snoeien.

Het snoeien van een vijgenboom kan ook een goede manier zijn om de vruchtvorming te bevorderen. Soms wordt het meeste sperma, de stoffen die voedsel leveren aan de vruchten, geproduceerd op lange twijgen, die pas verschijnen nadat de meer jaaroude bomen gesnoeid zijn. Als u de lange twijgen verwijdert voordat ze de strijd aangaan met de verdrukte twijgen, zal de vrucht eerder groeien.

Wanneer te Snoeien?

Het beste moment om te snoeien is aan het begin van het groeiseizoen, meestal eind april of begin mei, als de knoppen van de boom beginnen te ploppen. Naarmate de boom groeit, kunt u de kroon snoeien tijdens de rest van het groeiseizoen. Hoewel het nabootsen van de natuurlijke vorm van de boom het belangrijkste is, kunt u regelmatig kleine stukjes looien snoeien om ervoor te zorgen dat de takken in vorm blijven.

Gereedschap voor het Snoeien

Het type gereedschap dat gebruikt wordt voor het snoeien van een vijgenboom hangt af van de staat van de boom. Als de boom gezond is en je alleen wat looien verwijdert zou je gewoon een goede snoeischaar of schaar kunnen gebruiken. Als u echter takken over de hele boom moet verwijderen of verhoutte takken moet verwijderen, heeft u mogelijk een kloofhak, bijl of lopers nodig.

Gebruik altijd steriliseerbaar gereedschap om het risico op infecties van de huid en de vijgenboom te verminderen. Als u het gereedschap deelt met anderen, reinig het dan grondig met spiritus of heet water. Ook is het een goed idee om handschoenen te dragen om te voorkomen dat u uw handen verwondt.

Snoeien als laatste redmiddel, wat betekent dat u alleen moet snoeien als het nodig is. Snoeien kan traumatisch zijn voor de plant, maar als het juist en op tijd gedaan wordt, zal het de vijgenboom uiteindelijk helpen.

Conclusie

Snoeien is een goede manier om de gezondheid en gezondheid van een vijgenboom te bevorderen. Door regelmatig alle looi en ongezonde of dode takken te verwijderen, kunnen de overgebleven takken sterker en steviger worden. De boom zal meer sap hebben, waardoor hij zijn mooie vorm zal behouden en de productie van bloemen en vruchten zal worden verbeterd. Met het juiste snoeigereedschap en een beetje kennis van snoeien, kun je een prachtige, gezonde vijgenboom hebben die je veel jaren plezier zal geven.

Plaats een reactie