Vijgenboom snoeien

Vijgenbomen worden meestal gekweekt voor hun vruchten en de schoonheid van de bladeren en bloemen. Ze komen oorspronkelijk voor in de Middellandse Zee en de Kaukasus en worden al duizenden jaren gekweekt in tuinen. Vijgenbomen zijn bedrieglijk eenvoudig te enten en zijn relatief eenvoudig in onderhoud. Om optimaal te profiteren van deze schitterende planten, is het echter belangrijk dat ze jaarlijks gezond worden gesnoeid. In dit artikel lees je hoe je je Vijgenboom het beste kunt snoeien en wat je hierbij in acht moet nemen.

Wanneer snoei je een Vijgenboom?

Het is het beste om je Vijgenboom in de winter te snoeien, tussen december en februari. Je moet je in acht nemen dat je bij vorst en koud weer niet buiten gaat snoeien. In dit geval is het het beste om met je snoeiwerk te wachten totdat het weer warmer is. Je kunt ook je oogst vroeg in de lente oogsten en de boom dan alsnog snoeien als het weer warmer wordt.

Hoe snoei je een Vijgenboom?

Het belangrijkste bij het snoeien van een Vijgenboom is dat je de juiste gereedschappen gebruikt. Een goede snoeischaar is essentieel voor een goed resultaat. Ook ander gereedschap zoals een bosmaaier, een takkenschaar of een messen kunnen nuttig zijn tijdens het snoeiproces. Als je de juiste gereedschappen hebt, kun je beginnen met het snoeien van je Vijgenboom.

GARDENA THS 500/48 Telescopische Heggenschaar (gemotoriseerd) - 48 cm Meslengte - 25 mm Tandmes opening
Coolblue.nl
Met de Gardena THS 500/48 heggenschaar kunt u hoge heggen eenvoudig en veilig snoeien vanaf de grond.Waar is de heggenschaar voor geschikt?Met de elektrische telescopische heggenschaar THS 500/48 kunt u zonder ladder probleemloos hoge heggen snoeien. Deze haagschaar van Gardena beschikt over een telescopische steel en is daarmee ideaal voor het snoeien van hoge hagen vanuit een veilige staande positie op de grond. Dankzij de telescopische steel kan deze haagschaar worden verlengd tot 3 meter werkbereik. Een kantelbare kop maakt het snoeien van hoge heggentoppen en bodembedekkers mogelijk. Dankzij de ergonomisch gevormde handgreep ligt de haagschaar prettig en veilig in de hand in elke snoeisituatie. Dit garandeert moeiteloos en prettig werken. Door de nieuwe mes-geometrie en lasergesneden precisiemessen wordt het snoeimateriaal vastgezet waardoor je efficiënt en snel kan snoeien. Gesnoeid materiaal slipt minder vaak en ook de resten worden gemakkelijker weggesnoeid. Dankzij de grote mesopening zijn ook dikkere takken in hagen geen enkel probleem. Deze elektrische haagschaar is voorzien van een hoogwaardige, krachtige motor voor krachtig en continu snoeien in één haal, zonder lastige blokkeringen en onderbrekingen. Uw veiligheid is belangrijk voor Gardena. De mesbescherming op het uiteinde van het mes beschermt de gebruiker tegen terugslag als er dicht bij de grond wordt gesnoeid en beschermt het mes tegen schade. Een kabelontlasting voorkomt dat het verlengsnoer per ongeluk kan loskomen.Belangrijkste specificaties: Telescopische steel waarmee de heggenschaar kan worden verlengd tot 3 m werkbereik De kantelbare kop maakt het snoeien van hoge heggentoppen en bodembedekkers mogelijk Voorzien van een hoogwaardige motor voor krachtig en continu snoeien in één haal Gewicht: 4.1 kg Garantie:Er zit twee jaar garantie op de (elektrische) Gardena heggenscharen....
€ 164.00

Begin met het verwijderen van alle gebroken of dode takken en bladeren die niet meer levendig zijn. Dit helpt de gezondheid van de boom en voorkomt het uitbreiden van schimmelziekten. De volgende stap is om terug te knippen of de vorm te corrigeren die je aan de boom wilt geven. Denk hierbij aan het verkleinen van onregelmatigheden in de kroon of het opschonen van takken die te ver naar buiten of naar binnen groeien. Houd daarbij in gedachten dat je je Vijgenboom niet teveel moet knippen. Probeer het aantal verwijderde takken te minimaliseren om grote schade aan de boom te voorkomen.

Voorkom schade aan je Vijgenboom

Het is belangrijk om de schade aan je Vijgenboom te voorkomen bij het snoeien. Begin er daarom niet mee nadat je Vijgenboom flink gegroeid is. Je kunt wat terugsnoeien na de eerste twee seizoenen, maar voorkom verdere indringing in de boomclusters daarna. Als je eenmaal bent begonnen met knippen, worden de stukken langer. Je kunt de boom dan in een bepaalde vorm knippen, maar als je teveel snoeit, kun je schade aanbrengen aan het hout van je boom. Let bij het snoeien dus op dat je nooit meer dan een derde van de boomstam weghaalt.

Hoe geef je je Vijgenboom een eindschoonmaak?

Na het knippen van je Vijgenboom, is het aan te raden om de struiken af te stoffen met wat schoon water. Dit zal alle overtollige takken verwijderen van de kroon en het takkenhout. Veel houder van een Vijgenboom gebruiken ook mest als extra voeding voor de boom. Pas wel op dat je geen te hoge concentratie mest gebruikt. Dit kan nadelig zijn voor de gezondheid van je boom.

Hoe onderhoud je je Vijgenboom?

Naast het jaarlijks snoeien van je Vijgenboom is het belangrijk om jaarlijks enige extra verzorging te geven. Controleer het oppervlaktegebied van je boom om te zien of er te veel afval of onkruid om hem heen ligt. Ontdoe de boom hier dan van. Als je de boom regelmatig wat liefde geeft, groeit deze goed en kunnen de vruchten die je eraan oogst ook goed smaken.

Conclusie

Om je Vijgenboom in topconditie te houden, is het belangrijk om hem jaarlijks te snoeien. Je moet snoeien uitvoeren tussen december en februari. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen gebruikt, als je teveel weghaalt kan je de gezondheid van je boom schaden. Na het knippen is het aan te raden om de struiken af te stoffen met wat schoon water en eventueel wat mest te gebruiken om de boom te voeden. Als je deze tips volgt, kan je genieten van een prachtige Vijgenboom.

Plaats een reactie