Vlinderstruik snoeien

Een Vlinderstruik, ook wel Buddleja genoemd, is een schilderachtig, vormelijk aantrekkelijk maar robuuste struik die jaarrond kleur en vorm aan je tuin geeft. Een goede snoeibeurt voegt aan deze schoonheid samenhang en uniformiteit toe. Bovendien helpt het de gezondheid van de plant en voorkomt het mogelijke schade door storm. Wat je nodig hebt om je Vlinderstruik te snoeien en wanneer dat het beste kan, lees je in dit artikel.

Hoe je een Vlinderstruik snoeit

Begin met het verwijderen van dood of beschadigd hout. Verwijder ook zwakke takken die in elkaar gedraaid zijn, omdat die geen goed gebruik voor je struik meer hebben. Bij het snoeien kun je de struikvorm behouden door in dezelfde lijn op de hoogtepunten verder te snoeien. Je hoeft geen punten te maken; het korte snijden in plaats daarvan houdt de vorm, terwijl het energie en het momentum behoudt.

Kijk vervolgens of er verwaarloosde delen of takken op de Vlinderstruik zitten. Je kunt kleinere takken afknippen met een kleine tuinschaar of een grote tak verwijderen met een haagschaar. Als je deze takken hebt verwijderd, bereik je een open midden met misvormingen of verwaarloosde takken die je kunt afknippen. Hierdoor verdwijnt de luchtstroom door de takken van de Vlinderstruik en zal deze een betere groei krijgen. Meerstructuur creëren door het verwijderen van een aantal aanhangende uitlopers voordat je de knoppen korte snijdt, verbetert de structuur en de schoonheid van de Vlinderstruik. Als je alle kale delen van de Vlinderstruik hebt verwijderd, pas dan een jaarlijkse snoeibeurt toe.

Hoe je je Vlinderstruik voedt

Je kunt je Vlinderstruik voeden met een voedingsmengsel dat geschikt is voor vaste planten. Voeg dit voedsel toe voordat je begint met snoeien. Om de laagste takken te voeden, voeg je wat voedsel toe aan de basis van de Vlinderstruik. Gebruik hiervoor een handmengsel of gebruik een gieter. Voer vervolgens opnieuw zo’n 6 weken na het snoeien. Je Vlinderstruik zal je dankbaar zijn voor een krachtige voerbeurt.

Wanneer snoeien?

Snoeien moet op twee tijdstippen: namelijk als je de plant in het vroege voorjaar verjongt en daarom in de lente. Elk najaar worden de verwaarloosde uitlopers die op de Vlinderstruik groeien verwijderd om ervoor te zorgen dat de struik er het volgende jaar goed uitziet. Snoei helpt de gezondheid van de Vlinderstruik te bevorderen en te behouden. Het snoeien geeft de plant energie en belemmert soorten uitdoving.

Met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert

Om je Vlinderstruik te snoeien, heb je een paar verschillende soorten gereedschap nodig. Het belangrijkste: een goede, scherpe wilgentenenschaar, een stevige tuinschaar met een brede maar fijne punt en een stevige telescoopstok met een scherpe top. Een haagschaar is ook handig voor het verwijderen van takken van een goede dikte.

Voor de beste resultaten en de gezondheid van je Vlinderstruik, moet je elk jaar de plant snoeien. De snoeibeurt is een simpel proces maar het beste resultaat bereik je als je deze in de lente uitvoert. Als je overgroeide en verwaarloosde takken verwijdert, creëer je ruimte die de plant ervan weerhoudt de luchtstroom te versperren. Het kiezen van de juiste verzorging en het gebruik van het juiste gereedschap, zorgt ervoor dat je Vlinderstruik een lange, gezonde en schilderachtige levensduur krijgt.

Plaats een reactie