De vrouwenmantel is een kleurrijke plant die weinig verzorging nodig heeft. Deze mooie bloemenstruik is een perfecte aanvulling op elke tuin. Vrouwenmantel is een mooie winterharde plant die bestand is tegen de meest extreme weersomstandigheden. Ondanks dat het weinig verzorging nodig heeft, heeft het snoeien ervan een aantal voordelen. Door middel van het regelmatig snoeien blijft de vrouwenmantel gezond, voorkomt u schimmelziektes en krijgt u ook nog eens prachtige bloeiende planten.
Wanneer snoeien?
Het ideale moment om de vrouwenmantel te snoeien is voordat deze gaat bloeien. Geef de vrouwenmantel bij voorkeur een jaarlijkse trimbeurt voordat ze in het voorjaar begint te bloeien. U kunt de plant ook in de herfst of de late winter trimmen voordat de nieuwe bladeren verschijnen. Wanneer u de vrouwenmantel snoeit als hij al bloeit, zal de plant deze jaarlijkse bloei verliezen.
Hoe snoeien?
Om de vrouwenmantel het meeste te laten bloeien, moet je de takken verminderen. Haal de takken af die te ver uit de plant groeien en probeer de plant te laten groeien tot een open kroon. Controleer de struik regelmatig en knip opgeschoten twijgen of overjarige twijgen weg. U kunt ook verdorde bladeren en bloemen verwijderen om de plant er fris en bloeiend uit te laten zien. Als u de laatste bloemen wilt behouden, moet u deze vóór het snoeien verwijderen. Als u de plant daarna snoeit, zal de plant de volgende jaar sterker bloeien.
Welk gereedschap?
Voor het snoeien van de vrouwenmantel hebt u enkele speciale gereedschappen nodig. U heeft bij voorkeur een scherp, goed onderhouden gartenschaar bij de hand. De schaar heeft een rechte of gebogen steel en is gemaakt van stevig metaal. U kunt ook een kleine haagschaar gebruiken voor het knippen van kleine takken. Maak gebruik van hoogwaardige snoeigereedschappen om schade aan de plant te voorkomen.
Verzorging
Snoeien alleen is echter niet genoeg om uw vrouwenmantel gezond en bloeiend te houden. Naast snoeien, moet u ook kiezen voor een goede grondsoort in uw tuin. Kies een grond met veel humus en een neutrale pH-waarde. Zorg ook voor voldoende drainage in de grond. Giet de plant regelmatig en geef de juiste plantvoedsel. Wanneer de bomen in de lente beginnen te bloeien, vergeet niet om te mulchen om je vrouwenmantel gezond te houden. Breng naast organische stof ook wat weinig organisch materiaal aan, zoals kleimineralen of kiezelsteen. Door het toepassen van al deze tips, zorgt u ervoor dat de vrouwenmantel steeds volop bloeit.