Weigelia snoeien

Weigelia, ook wel Weigelia grandiflora genoemd, is een mooie, brede struik die bloeit tussen mei en juni. Het is een van de meest populaire struiken, veelal te vinden in volwassen tuinen. Het is bovendien gemakkelijk te verzorgen, maar het is belangrijk om de struik af en toe te snoeien om de bloemenpracht zoveel mogelijk te behouden.

Wanneer te snoeien?

Het beste moment om Weigelia te snoeien, is direct na de bloei. Dit is normaal gezien eind mei of begin juni. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk na de bloei begint met het snoeien, omdat de bloeiwijze en bloeitijd van de struik hier sterk vanaf hangt. Je kunt de struik ook in de wintermaanden snoeien, maar in dat geval zal de bloei wat minder zijn.

Hoe te snoeien?

Als je Weigelia wilt gaan snoeien, is het belangrijk dat je de juiste technieken gebruikt. De beste manier om dit te doen, is door haagscheerwerken te gebruiken. Je begint met het haagsheren van de struik, dit betekent dat je alle grove takken die verbogen of geknakt zijn verwijdert. Dit maakt het makkelijker om de te dunne takken te verwijderen. Vervolgens snoei je de punten van de takken af, je kunt deze de punten ongeveer vijf centimeter boven de knoop afsnijden.

Daarnaast is het belangrijk dat je alleen de takken en bladeren binnen het gewenste profiel van de plant snoeit. Houd ook altijd de natuurlijke vorm van de struik in de gaten. Je kunt ook struikverjongende snoei toepassen, in dat geval moet je een derde van de grove takken verwijderen en pas hierna de haagscheerwerkzaamheden uitvoeren.

Gereedschap

Voor het snoeien van Weigelia heb je verschillend gereedschap nodig. Voor het haagscheren heb je een stokmes of een bosmaaier nodig. Een scherp stokmes is ideaal omdat je dan beter de krulletjes die in de struik zitten kunt verwijderen. Hierna heb je een goede mes nodig voor het afsnijden van de takken. Zorg ervoor dat het mes pristine scherp is, want doe je dat niet dan kan de struik beschadigd raken.

Afsluiting

Weigelia’s leveren een prachtig resultaat op als ze goed gezonden en gesnoeid worden. Het is belangrijk dat je de Weigelia direct na de bloei snoeit en dat je de juiste technieken gebruikt. Vergeet ook niet dat het gereedschap steeds superscherp moet zijn. Als je bovenstaande tips opvolgt, kun je jarenlang genieten van een prachtig resultaat.

Plaats een reactie