Zwarte bes: hoe je deze het beste kunt snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de Zwarte bes. Het is belangrijk om de struiken regelmatig te snipperen, anders gaan ze er onverzorgd uitzien. Snoeien is ontworpen om uw struik te helpen optimaal te groeien en te bloeien en om gezond te blijven. Als u uw struiken goed blijft snoeien, kunnen de bessen langer lekker en sappig blijven. Maar hoe kan je Zwarte bes het beste snoeien? In dit artikel laten we je zien hoe je de Zwarte bes zelf kunt snoeien, inclusief welke gereedschappen je moet gebruiken en welke tijd van het jaar het beste is om te snoeien.

Wanneer is de beste tijd om te snoeien?

De beste tijd om te snoeien is net na de bloei in het vroege voorjaar. Snoeien na de bloei is belangrijk, omdat dit de groei bevordert, de luchtstroom en de penetratie van het licht verbetert en de kwaliteit van de vruchten verhoogt. Meestal is maart of april de beste tijd om te snoeien. Als u echter in een koudere omgeving woont, waar de lente later begint, wacht dan met snoeien tot april of zelfs mei.

Hoe kun je Zwarte bes snoeien?

Als je de struiken gaat snoeien, is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. Zwarte bes snoeien is vrij eenvoudig, maar je moet er wel voor zorgen dat je het op de juiste manier doet. Begin met het verwijderen van alle zwakke takken, zodat alle krachtige takken die zijn overgebleven genoeg ruimte hebben om goed te groeien.

Haal vervolgens de oudste takken weg. Zwarte bes takken vormen in de loop van de jaren dikke knipogen. Deze knopigen zijn zwaar en maken het voor jouw struik moeilijker om te bloeien en vruchten te produceren. Om je struik een boost te geven, verwijder dan deze knopigen.

Je moet de knopigen niet te fors snoeien, maar ze moeten wel stevig worden gesnoeid. Probeer een diamantvormige snede te maken en knip elke tak ongeveer tien centimeter boven de knop. Dit helpt de plant om gezonde nieuwe takken te produceren.

Tot slot, als je klaar bent met het verwijderen van de oude takken en knopigen, is het tijd om de evenwichtige vorm van je struik te herstellen. Kijk goed naar je struik en zorg ervoor dat hij een symmetrische glijvormige vorm heeft. Laat geen takken hangen die te dicht boven elkaar fruitsnoeien, of te veel takken aan dezelfde kant laten hangen. Als de takken te ver van elkaar afstaan, kunnen die afbreken in de wind. Als je klaar bent met snoeien, poets dan de takken en verspreid wat kunstmest rond de voet van je struik.

Welke gereedschappen heb je nodig om te snoeien?

Als je Zwarte bes gaat snoeien, heb je enkele basisgereedschappen nodig. Je hebt een goede kwaliteit, stevige snoeischaar nodig. Kies een snoeischaar met scherpe, stalen bladen, zodat je je takken en knopigen gemakkelijk kunt knippen zonder dat je schaar stuk gaat. Je hebt ook een scherpe handzaag nodig om oudere takken die te dik zijn voor de snoeischaar te verwijderen.

Om de vorm van je struik te bewaren, raden we aan dat je ook een takkenschaar gebruikt. Met een takkenschaar kun je precies knippen en ervoor zorgen dat je struik de juiste vorm heeft. Als je voorwerpen krijgt op je Zwarte bes struiken die je niet weg kunt knippen met een snoeischaar, gebruik dan een scherp mes of een haarschaar om deze er zonder schade aan je takken af te krijgen.

Wees voorzichtig

Het snoeien van Zwarte bes vereist geduld, omdat je de vorm van je struik stap voor stap moet verbeteren. Als je te veel snoeit, zal de struik zijn vorm verliezen en het zal moeilijk zijn om hem weer recht te krijgen. Probeer altijd om alleen de uitstekende takken en knopigen te verwijderen. Dit helpt de plant om gezond en sterk te blijven en de kwaliteit van de vruchten te verbeteren. Zorg ook dat je de basis van de plant niet knipt of beschadigt, omdat dit de levensduur van je struik zal verkorten.

Zorg er ook voor dat je je gereedschappen grondig reinigt na het snoeien. Dit voorkomt dat je de planten infecteert met plantenziekten. Als je klaar bent met snoeien, geef dan wat extra kunstmest rond de struik om de voeding te verbeteren.

Conclusie

Het snoeien van Zwarte bes is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Snoeien helpt de plant te groeien en te bloeien en verbetert de kwaliteit en houdbaarheid van de vruchten. Het is het beste om de Zwarte bessen te snoeien na de bloei in vroege lente, als de weather warm genoeg is. Gebruik stevige snoeischaar en takkenschaar om oude takken en knopigen te verwijderen en de symmetrische glijvormige vorm van de struik te herstellen. Wees voorzichtig, maar niet bang om de struik te snoeien. Zolang je je gereedschappen grondig reinigt voor en na gebruik, voorkom je infecties en ernstige schade aan je struik.

Plaats een reactie