Hoe snoei je een Appelboom?

Snoeien is essentieel voor het goed onderhouden van een appelboom. Zonder regelmatig snoeien is de appelboom niet in staat om fruit te vormen. Snoeien is ook noodzakelijk om de boom gezond en sterk te houden. In dit artikel wordt besproken hoe je je appelboom het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar, hoe je dit het beste aanpakt en met het welke gereedschap je het snoeien uitvoert.

Waarom is snoeien belangrijk?

Appelbomen hebben snoei nodig om gezond te blijven en om goed te kunnen fruiten. Snoeien verbetert de luchtdoorlatendheid en zonlichtinval binnen de appelboom. Sterk snoeien zorgt ook voor groene en gezonde bladeren, wat belangrijk is voor het maken van voedingsstoffen en energie.

Snoeien vermindert ook de kans dat de appelboom aangetast wordt door ziektes en plagen. Dit komt omdat de openingen in de appelboom waardoor insecten binnen kunnen komen door het snoeien verminderd worden.

Wanneer is het beste moment om te snoeien?

Het beste moment om te snoeien is tijdens de lentemaanden, meestal in maart en april. De appelboom is voor het maken van voedingsstoffen afhankelijk van energie uit zonlicht. Tijdens de wintermaanden krijgt een appelboom vrijwel geen licht, waardoor er geen voedingsstoffen worden gemaakt. Wanneer de bladeren in het voorjaar terugkomen, krijgt de boom weer licht en begint hij voedingsstoffen te maken. Op dat moment snoeien vermindert het stressniveau van de boom.

Een andere goede tijd om te snoeien is net voordat het vruchtseizoen aanbreekt. This is om de beschikbare voedingsstoffen naar de vruchten te verplaatsen. Meestal ligt dat in de periode van juni tot december.

Hoe start je met het snoeien van je appelboom?

Voordat je je appelboom gaat snoeien, moet je eerst je gereedschap klaar hebben en controleren of het schoon is. Voordat je begint met snoeien is het ook belangrijk dat je een bepaald patroon volgt.

Je begint met de dikke takken te snoeien, dan de kleine takken en vervolgens de kleine scheuten. De meeste van de takken kun je met een haagschaar wegknippen. De kleine takken gebruik je een takkenschaar of een handzaag.

Voor het beste resultaat moet je de takken schuin afsnijden. Dit moet ten minste drie centimeter onder een knop of knopachtige verdikking, voor of in de buurt van de kromming van de tak, pas moeten komen. Hierdoor wordt voorkomen dat rottende schimmel of parasieten de tak binnendringen.

Je moet ook nieuwe takken laten groeien. Deze worden ook ‘scheuten’ genoemd. Om deze te laten groeien, moet je snoei hoge en onderliggende knoppen op elke tak laten zitten.

Kortom, wil je je appelboom gezond en fruitvast houden? Een goed moment om te snoeien is net voordat het vruchtseizoen begint. Gebruik hiervoor de juiste gereedschappen en volg een bepaald patroon om de takken schuin af te knippen. Op deze manier blijft je appelboom gezond en sterk en kun je optimaal genieten van de heerlijke appels die hij oplevert!

Plaats een reactie