Bramen snoeien

Bramen zijn bessenstruiken die deel uitmaken van de groep rode bessenstruiken. Er zijn verschillende soorten Bramen, waarvan de meeste gedijen in gematigde klimaten. In Nederland zijn Bramen erg populair vanwege hun zoete smaak en hun hoge voedingswaarde. Bij het kweken van Bramen is het belangrijk dat de struiken correct worden gesnoeid, zodat de struiken gezond en productief blijven. In dit stuk bespreken we hoe je Bramen het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar je dit het beste kunt doen en met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert.

Hoe snoei je Bramen?

Het is belangrijk dat je Bramen regelmatig snoeit, om ervoor te zorgen dat ze gezond en productief blijven. Er zijn twee soorten snoei die je op Bramen kunt toepassen: verjongingssnoei en vormsnoei.

Verjongingssnoei

Verjongingssnoei is voornamelijk gericht op het verwijderen van oude, dode takken en het creëren van nieuwe jonge takken die meer druiven zullen produceren. Verjongingssnoei moet jaarlijks worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de struiken gezond blijven. Als je de takken versnippert voor het composteren en toevoegt aan je tuin, zal dit ook helpen bij de bemesting van de zuurstoftoevoer in de aarde rondom de bramenstruiken. Bij het verjongen van Bramen kun je ook snoeien om de structuur van de struik te verbeteren. Hierbij worden lange, slap uitlopende takken verwijderd door het maken van schone sneden met een nette schaar.

Vormsnoei

Vormsnoei heeft als doel om de algemene vorm van de struik te behouden en te verbeteren. Met vormsnoei kun je ervoor zorgen dat de bramenstruik meer buitenlichamen krijgt. Dit betekent dat de druiven meer licht krijgen, waardoor ze meer smaak krijgen. Vormsnoei is vrij simpel en kan worden voltooid met een scherpe schaar of een bijl. Het is belangrijk dat je de takken met schone, rechte sneden snoeit om te voorkomen dat je ziektes en plagen krijgt.

Welke periode is het meest geschikt voor het snoeien van Bramen?

Het is het beste om Bramen te snoeien tussen eind maart tot begin mei. Dit is het moment dat de voorjaarsgroei begint. Vroeg in het voorjaar is het meest geschikt om de struiken te verjongen en de struik te snoeien. In de late zomer kun je gericht snoeien om de hoeveelheid druiven te verhogen.

Welke gereedschappen heb je nodig?

Voor het verjongen van Bramen, heb je twee verschillende soorten gereedschap nodig. Je hebt een scherpe schaar of bijl nodig voor het maken van schone sneden, en een heggenschaar voor het verwijderen van oude, dode takken. Ook heb je misschien wat gaas nodig om je struik te ondersteunen als hij zwak is na het snoeien. Verder heb je ook een emmer met warm water en wat zeep nodig om je gereedschap schoon te maken na de verjongings- of vormsnoei.

Samenvatting

Het is belangrijk dat je Bramen regelmatig snoeit om ervoor te zorgen dat de druiven gezond en smakelijk blijven. Verjongingssnoei helpt om de takken jong te houden, terwijl vormsnoei bedoeld is om de algemene vorm van de struik te behouden. Het is het beste om Bramen te snoeien tussen eind maart en begin mei. Hiervoor heb je een schaar of bijl en een heggenschaar nodig. Vergeet ook niet om wat gaas en een emmer met warm water en zeep te hebben, zodat je gereedschap hygiënisch en schoon blijft.

Plaats een reactie