Buddleja snoeien

Buddleja, ook wel de vlinderstruik genoemd, is een prachtige structuurplant die veel verschillende kleuren en kleine bloemen aan je tuin toevoegt. Deze winterharde struiken worden vaak in tuinen aangeplant en kunnen soms wel 5 meter hoog worden. Buddleja is een oersterke struik die regelmatige aandacht nodig heeft om deze mooi te houden. Wanneer je deze struik regelmatig en juist snoeit, dan zal deze het beste tot zijn recht komen.

Welke periode is het beste voor het snoeien van Buddleja?

Het beste is om Buddleja te snoeien in het begin van het voorjaar, namelijk tussen begin maart en begin juni. Als je kiest voor het najaar, bestaat de kans dat de takken bevriezen door de kou. De nieuwe knoppen zullen onder het koude weer niet kunnen uitgroeien, wat nefast kan zijn voor je struik. Het beste is dus om je Buddleja te snoeien voordat het voorjaar begint.

Hoe pak je het snoeien aan?

Om je Buddleja op de juiste manier te snoeien is het belangrijk om de juiste technieken te gebruiken. Om te beginnen moet je de dode of beschadigde takken te verwijderen. Bepaal hierbij goed welke takken je moet verwijderen; vermijd het verwijderen van jonge plantaardige groei aan de voet van de struik. Snoei de takken die niet verticale kunnen groeien naar aanleiding van minder grote takken. Verwijder daarna alle kloven, zodat de plant voor een egaal jasje zorgt. Snoei de takken niet teveel, zodat er nog genoeg groene uitlopers aan de plant blijven zitten. Om de plant de juiste richting te geven, kun je de langere takken in een 45 graden hoek knippen.

Welk snoeigereedschap gebruik je voor Buddleja?

Het is belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken om je Buddleja te snoeien. Het is het beste om een kort mes te gebruiken, zodat je nauwkeurig kunt knippen en eventuele ongewenste uitlopers kunt verwijderen. Ook moet het mes scherp en goed afgesteld worden voor het snoeien. Daarnaast is het ook belangrijk om een schaar te gebruiken voor het verwijderen van de bladeren. Een snoeischaar is een goede optie om de lange takken mee te snoeien. Als laatste heb je handschoenen nodig om je handen te beschermen tegen de scherpe randen aan de takken.

Besluit

Buddleja is een prachtige vlinderstruik die je tuin een gezellig uiterlijk geeft. Snoei Buddleja regelmatig en op de juiste manier om zo het beste uit de plant te halen. Gebruik de juiste technieken, let goed op welke dode of beschadigde takken je moet knippen, gebruik een kort mes en schaar en draag handschoenen voor je eigen veiligheid. Buddleja is een oersterke struik, maar door regelmatig en juist te snoeien komt deze het beste tot zijn recht.

Plaats een reactie