Hortensia snoeien

Hortensia’s zijn ontstaan als een combinatie van wilde planten en zijn gekweekt voor hun mooie bloemen. Ze hebben een groen blad dat een verscheidenheid aan kleuren kan hebben, zoals blauw, lavendel, wit of roze. Er zijn verschillende Hortensia-soorten, die verschillen in bloemstructuur, bladeren en plantvorm. Het snoeien van Hortensia’s is van belang om de bloemen te laten groeien. Als je de vorm en de kwaliteit van de bloemen wilt behouden, moet je het snoeien met zorg uitvoeren. Hieronder zullen we de verschillende aspecten van het snoeien van Hortensia’s bespreken.

Wanneer snoeien

Het beste is om Hortensia’s eens per jaar te snoeien, meestal in het vroege voorjaar. Als je een bepaalde vorm wilt creëren, is het belangrijk om deze vorm tijdens het snoeien te behouden of aan te passen. Dit kan je doen door de plant op een systematische manier te snoeien. Als je je Hortensia wilt laten groeien in een bepaalde vorm of hoger wilt laten groeien, kan je het beste in het najaar knippen.

Hoe snoeien

Als je begint met het snoeien van de Hortensia, is het belangrijk dat je de juiste gereedschappen gebruikt. Je hebt speciale snoeischaren nodig voor dit doel. Deze scharen hebben een speciale uiteinde om grind en takken te grijpen. Als je je onkruid moet verwijderen, heb je een lange steel nodig, zodat je gemakkelijk de struiken kunt bereiken. Afhankelijk van de soort Hortensia, kan je ook een aantal mediumsize scharen gebruiken.

De meest voorkomende manier om Hortensia’s te snoeien, is om de plant kort en slank te houden. Allereerst snoei je de oude bloemen. Deze moeten worden verwijderd zodat ze de energie niet gebruiken om nieuwe bloemen te maken. Verwijder ook alle dode, verdorde bladeren, stelen en stokken. Als je een meer bepaalde vorm wilt creëren, kan je kleine takken afknippen. Probeer de takken netjes en regelmatig te knippen om een mooi uiterlijk te creëren.

Als je de Hortensia’s in de lente hebt gesnoeid, is het een goed idee om wat kalk op de plant te strooien om de groei te stimuleren. Als je alleen het bovenste gedeelte van de plant hebt gesnoeid, kan je het beste wat gemengd met wat grasomloop, met een laag van minstens 3 centimeter, om de plant te beschermen en vocht op te nemen.

Verzorging na het snoeien

Nadat je de Hortensia’s hebt gesnoeid, kan je de plant wat extra water geven en wat mest toegevoegen. Dit helpt de planten in de groei te ondersteunen. Als de Hortensia’s thuis in je tuin groeien, is het belangrijk dat je een dikke laag mulch toevoegt. Dit houdt het vocht vast en voorkomt dat er onkruid ontstaat. Voor het beste resultaat water je de planten twee keer per week, veel vaker als de temperaturen oplopen.

Conclusie

Hortensia’s zijn een waardevolle plant voor tuinen en parken. Om ervoor te zorgen dat de Hortensia’s goed groeien en mooie bloemen hebben, moet je ze met zorg snoeien. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste gereedschappen gebruikt voor het snoeien en dat je in de juiste tijd snoeit. Ook na het snoeien is het van belang om de planten goed te verzorgen en wat extra vocht en mest toe te voegen. Als je deze handelingen uitvoert volgens de richtlijnen hierboven, zal de Hortensia bloeien in al zijn pracht en praal in je tuin.

Plaats een reactie