Meidoorn snoeien

Wat is Meidoorn?

Meidoorn is een struik die met name in de zomermaanden floreert met zijn oranje-rode bloemen en zwarte besjes. Het is meenomen plant die vaak als haag, langs paden of als solitaire struik in een tuin wordt geplant, maar het is belangrijk om de meidoorn te snoeien omdat een goed verzorgde meidoorn er nog mooier uitziet. Daarnaast houdt regelmatig en goed snoeien de struik gezond.

Hoe moet ik Meidoorn snoeien?

Meidoorn is niet zo moeilijk te snoeien, maar het is wel belangrijk dat je weet hoe je het aan moet pakken. Hieronder volgen de beste tips voor snoeien van meidoorn:

Tip 1: Wanneer moet ik beginnen met snoeien?

Het beste moment om meidoorn te snoeien is in het voorjaar (maart – april). Dit is het beste moment om de meidoorn in vorm te knippen en de ongezonde en dode takken te verwijderen. Let er wel op dat je geen bladeren verwijdert van de fruitdragende takken, want dan heb je geen vruchten meer aan de meidoorn.

Tip 2: Hoe kun je Meidoorn het beste snoeien?

Meidoorn kan het beste eenvoudig gesnoeid worden door dunne takken op de grond te snijden. Zorg ervoor dat je de takken zo kort mogelijk maakt, zodat de meidoorn er mooier uitziet en dat de ongezonde of zieke takken helemaal verdwijnen. Je kunt ook enkele hoog opsteken om de meidoorn meer vorm te geven.

Tip 3: Wat voor gereedschap is nodig voor het snoeien van Meidoorn?

Het beste gereedschap om meidoorn mee te snoeien is een goed scherpe, rechte en sterke snede. Je moet ook een lange ladder hebben als je de hogere takken wilt snoeien. Gebruik geen gereedschap dat te veel kracht vereist, omdat dit de takken kan beschadigen. Pas ook voorzichtigheid toe, omdat de takken nat kunnen worden en je dus eerst moet controleren of het gereedschap nog schoon en droog is voordat je begint met snoeien.

Tip 4: Moet ik bemeste Meidoorn snoeien?

Het is belangrijk om de meidoorn regelmatig te bemesten om de bloei te stimuleren. Na de bloei is het belangrijk om de meidoorn te bemesten met wat houtas en een compostmengsel. Dit voorkomt dat de meidoorn uitgeput raakt en ook dat een goede voedingsbodem creëert voor de nieuwe bloei die in de lente volgt.

Conclusie

Snoeien van meidoorn is een eenvoudige en snelle manier om je tuin mooier te maken. Zorg er wel voor dat je het op de juiste manier en op het juiste moment doet, zodat je de meidoorn gezond kunt houden. Gebruik goed en schoon gereedschap en pas voorzichtigheid toe. Bemest de struik regelmatig voor een lange en optimale bloei. Als je deze tips opvolgt, kun je jarenlang genieten van een prachtige meidoorn in je tuin of tuinpad.

Plaats een reactie