Oleander snoeien

Oleander is een taaie en zeer zuurminnende struik uit het Middellandse-Zeegebied. Het is een schitterende en kleurrijke struik die in vele tuinen een aantrekkelijke toevoeging vormt. Oleander is makkelijk te onderhouden, maar het is wel belangrijk om regelmatig te snoeien om de struik te helpen gezond te blijven. Ben je benieuwd hoe je deze zomerbloeier het beste kunt snoeien? Hieronder leggen we uit hoe je de snoei van Oleander het beste aan kunt pakken, in welke periode je het het beste kunt doen en welke gereedschappen je hiervoor het beste kunt gebruiken.

Hoe snoei ik Oleander?

Oleander snoei je het beste in de periode tussen de jaren tijdens de late lente of de vroege zomer. Wacht niet tot de struik helemaal doneert in verval. Snoei het dus wanneer het nog vol leven is. Knip alleen de dood en dor twijgen weg. Verwijder ook alle bladeren die geel, bruin of zwart zijn. Als je de struik op deze manier snoeit, zal de oleander meer lucht krijgen. Vergeet ook niet om periodiek selectief te knippen van sommige takken om kroonverdunning te zorgen en ervoor te zorgen dat de oleander een goede vorm behoudt.

Gereedschappen voor het snoeien van Oleander

Het snoeien van Oleander vereist enige voorbereiding. Gebruik het juiste snoeigereedschap voor het beste resultaat. Kies voor kwaliteitsgereedschappen van een betrouwbare leverancier zoals:

  • Grote snoeischaar voor het afknippen van grote twijgen.
  • Middelgrote snoeischaar voor het afknippen van middelgrote takken.
  • Kleine snoeischaar voor het afknippen van jonge takken.
  • Snoeischaren met piek voor het afsnijden van zeer dunne takken.
  • Haakse snijders voor het verwijderen van kleinigheidjes.

Zorg er ook voor dat je alle gereedschappen steriliseert voor het beginnen met snoeien, om drupspray en andere schadelijke organismen te doden. Houd alles schoon terwijl je snoeit, om infecties te voorkomen en de levensduur van je gereedschappen te verlengen.

Drempel en probeerplekken snoeien

Het is ook raadzaam om drempels en probeerplekken te snoeien wanneer de oleander is gegroeid. Een drempel is een soort kruising waar twee takken samenkomen. Snoei de tak onder een drempel korter dan de bovenliggende tak. Als je takken probeert te laten groeien, snoei dan de buitenste delen aan de uiteinden om zelfgroeigentryo te bevorderen. Zeer jonge takken kun je al in de knop knippen om de juiste richting te geven.

Na het snoeien

Het is van groot belang om selectief te snoeien wanneer je klaar bent. Snoei na elke sessie alle grassen en onkruid weg, afgezien van het verwijderen van verdorde, dode takken. Je kunt ook een opeenhoping van oude bladeren aan de voet van de oleander bewaren om hem te beschermen tegen extreme droogte. Na elke snoeisessie kun je ook wat vloeibare meststoffen over de Oleander strooien. Vergeet niet om voorzorgsmaatregelen te nemen om je te beschermen tegen chemische verbindingen, stuifmeel en insecten zoals wespen.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel moet je een goed begrip hebben over hoe je Oleander het beste kunt snoeien. Het belangrijkste is om in de late lente of vroege zomer te snoeien. Gebruik kwaliteitsgereedschap en wacht niet tot de Oleander achteruit gaat. Vergeet ook niet om gloophopen en probeerplekken te snoeien. Zorg er tenslotte voor dat je alle grassen en onkruid weghaalt en de juiste meststoffen toepast.

Plaats een reactie