Olijfwilg snoeien

De Olijfwilg is een prachtig en aantrekkelijk bosvormig groenblijvende struik die als een sierlijke decoratie achtertuin en tuinpaden versiert. Alhoewel het lijkt alsof Olijfwilgen vrij weinig verzorging nodig hebben, is het belangrijk dat ze regelmatig gesnoeid worden om hun vorm en gezondheid te behouden. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de Olijfwilg het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar, hoe je het aanpakt en met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert.

Waarom Olijfwilg snoeien?

Olijfwilg snoeien is gewoon nodig om de struik gezond en sterk te houden. Snoeien verwijdert dode, zieke of gewonde takken, die leiden tot schaal rot en aantasting van de gezonde takken. Het snoeien vermindert ook het risico van plagen en schimmelziekten, verbetert de luchtcirculatie en helpt bij een gezonde ontwikkeling van de groeipunten. Een goed gesnoeide, gezonde Olijfwilg heeft ook betere bloei resultaten en meer vruchten.

Wanneer Olijfwilg snoeien?

Voor het snoeien is het beter om te wachten tot de tweede jaar na de aanplant. Na ongeveer twee jaar zal de Olijfwilg het meest actief zijn in haar groei en zal likely weinig schade oplopen als gevolg van het snoeien. Olijfwilgen moeten jaarlijks snoeien, het beste tijdstip is aan het eind van de winter of het begin van de lente.

Hoe snoei je Olijfwilgen?

Olijfwilgen hebben geen grote snoeibeurt nodig, ze moeten gematigd snoeien, gebruikmakend van scherpe gereedschappen – hoe scherper, hoe beter. Gebruik altijd een goede snoeischaar of een snoeischare. De olijfwilg snoeien moet geconcentreerd worden rond de binnenste en onderste helft van de struik . Olijfwilgen verlopen in de breedte, geen hoogte, dus het is essentieel dat u alleen takverlagingen aanbrengt. U kunt bijvoorbeeld enkele oude, vertakte takken uitzoeken, hoewel er geen harde regel is. Op die manier wordt de bloei op de hoogte van de plant geoptimaliseerd.
Voor het snoeien is het ook belangrijk om te voorkomen dat u te veel verwijdert. Wees voorzichtig niet om te veel te snoeien of de plant te schade toe te brengen. Als je Olijfwilgen thuis kweekt, wil je er waarschijnlijk voor zorgen dat je de structuur van de plant een beetje aanpast en dat je ze in principe in vorm houdt, maar je wilt niet te veel snoeien of te vaak snoeien, waardoor je de plant uiteindelijk schade kunt toebrengen. Wees voorzichtig en pas de correcte technieken toe.

Gereedschappen voor snoeien

Olijfwilgen zijn relatief eenvoudig te kweken met alleen een paar goede gereedschappen. Als u uw Olijfwilgen wilt gaan snoeien, is een goede snoeischaar essentieel voor succes. Kiezen een goed ontworpen, stevig omvatte snoeischaar met comfortabele geribbelde greren voor meer controle. Hoge kwaliteit snoeischaren maken een schooner en scherper snoei, waardoor de plant de juiste structuur krijgt. Verder heb je lopers en een (zacht stalen) schaar nodig om twijgen en blad te knippen boven de cambiumlaag. Het is ook mogelijk een kleine stok of een dunne tak te gebruiken om ongewenste twijgen te verwijderen. Met deze gereedschappen is het veel gemakkelijker en efficiënter om de Olijfwilgen te knippen.

Conclusie

Als je een Olijfwilg in je tuin hebt staan, is het belangrijk dat je de plant goed verzorgt. Olijfwilg snoeien is essentieel voor het behoud van de gezondheid en het behoud van een natuurlijke vorm. De beste periode om Olijfwilg te snoeien is het einde van de winter of het begin van de lente. Het ergste wat je kan doen, is te veel snoeien. Gebruik alleen kwalitatief goed gereedschap zoals een goede snoeischaar, schaar of stok om de Olijfwilg te snoeien op het juiste moment.

Plaats een reactie