Portugese laurier snoeien

De Portugese laurier of Prunus lusitanica is een goedhoudende, bladverliezende heester. Hij staat bekend om zijn mooie, donkergroene, komvormige bladeren die paars-kleurige vruchten afwerpen die in juni-juli rijp worden. De naam ontleend de Portugese laurier aan het Iberisch schiereiland, waar hij veel voorkomt. Deze populaire heester kan een hoogte bereiken van zo’n 4 tot 5 meter. Regelmatig snoeien is noodzakelijk om een compacte en mooie groei te krijgen.

In welke periode en hoe snoeien?

Portugese lauriervariëteiten kun je het beste in het vroege voorjaar, vanaf maart snoeien. Dat is de periode dat de laatste vorst uit het blad is en het dus weer lekker begint te staan. Voordat je begint met het snoeien moet je eerst bepalen wat je wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld een kale flinke sfeerheester of wil je liever een compacte struik. Afhankelijk van je doelstelling kunnen de snoeimethode en de snoeistructuur sterk verschillen.

Het mooie van de Portugese laurier is dat hij qua structuur weinig onderhoud nodig heeft. De meeste snoei bestaat uit het bijhouden van de algemene vorm en het wegnemen van dode of zieke takken. We zullen hieronder verder gaan op het correct snoeien van de Portugese laurier.

Hoe snoei je de Portugese laurier?

Voor het snoeien van de Portugese laurier heb je het volgende nodig: een scherp en schoon snoeimes, een telescoopsteel, een tuinscherm, een ladder (als je een grote heester wil snoeien), beschermende kleding (dit kan handschoenen zijn).

Om te beginnen met het snoeien, moet je eerst de groei bepalen door de omtrek en de hoogte te meten. Als je voor het maken van een compacte heester gaat, moet je de onderste en zijtakken zo kort mogelijk snoeien zodat alle energie naar boven gericht wordt. Als je de Portugese laurier wilt vormen, kan je beste beginnen met het verwijderen van de takken die nodig zijn om de vorm te maken. Laat vervolgens de uiteinden van de takken in een afnemende volgorde afsnoeien. Als je klaar bent met deze vormsnoei, kun je de heester verder aansnoeien om hem in model te houden. Houd hierbij altijd rekening met een goede luchtcirculatie, dit is goed voor de gezondheid van je heester.

Zoals hierboven besproken, is snoei van de Portugese laurier in het vroege voorjaar de beste optie. Vandaar dat je geduld moet hebben als je een compacte heester wilt maken, want dit proces duurt meestal enkele maanden. Als u klaar bent met het snoeien, kan het geen kwaad om wat meststof te gebruiken voor een goede bladgroei.

Conclusie

Snoeien van een Portugese laurier is niet moeilijk als je de juiste gereedschappen en technieken gebruikt. De ideale tijd om te snoeien is in het vroege voorjaar en het is aan te raden om de takken zeer voorzichtig te knippen om te voorkomen dat het blad te veel energie verliest. Vergeet ook niet om wat meststof toe te voegen voor een goede bladgroei wanneer je klaar bent met het snoeien.

Plaats een reactie