Druif snoeien

Het snoeien van de druif is noodzakelijk om deze gezond en productief te houden. Het is een belangrijke stap in het beheer van een druivenstok en moet daarom op de juiste tijd en op de juiste manier gedaan worden. Als een druivenstok adequaat gesnoeid wordt, zal dit zorgen voor optimale vruchtproductie en gezondheid van de stok. Het snoeien van een druif heeft veel voordelen; zo helpt het de stok de energie te richten waar het nodig is, het stimuleert nieuwe stokken, het houdt de druivenstok klein en compact en het vermindert het aantal probleemgevallen zoals schurft en meeldauw.

Hoe snoei je een druif?

Het snoeien van een druif is een klus die het beste in het vroege voorjaar kan worden gedaan, meestal tussen maart en april, als de laatste gevreesde vorstperioden voorbij zijn. Een druivenstok snoeien is eerder een kunst dan een wetenschap, voor algemene richtlijnen kan je hieronder een stappenplan vinden:

  • Pluk alle beschadigde bloemen, knoppen en takken, en pluk alle oude of overmatig gebladerte.
  • Verwijder oude en zieke stelen.
  • Verwijder verwarde of dicht opeen groeiende stelen.
  • Kort de lange stelen in naar maximaal 20 cm.
  • Snoei de stok terug tot maximaal vijf stelen, deze kunnen worden gebruikt om een ​​korte, dikke stam te maken.
  • Verwijder onderste takken en knoppen, waardoor de stok luchtiger wordt.
  • Bevestig de banden en standdigstukken sterker aan de stok om overmatige belasting van de druivenstok te vermijden.

Bij het snoeien van een druif is het belangrijk dat je voorzichtig bent. Je moet je ervan bewust zijn dat je de romp en de kroon van de boom niet mag beschadigen. Voor het snoeien heb je verschillende gereedschappen nodig, zoals een dunne scherpe snoeischaar, een stevige steelgreep of loper, een zaag en een stuk touw.

Plaats een reactie