Varens snoeien

Varens zijn een veelgebruikt soort planten in de tuin en parken. Bemelde planten kunnen gezond en verzorgd blijven door het jaarlijkse snoeien. In dit artikel worden de te volgen stappen om varens correct te snoeien uiteengezet.

Voordat je begint

Voordat je begint met het snoeien van varens is het belangrijk dat je de volgende dingen in acht neemt:

 • Pas je tijdstip aan aan het seizoen. Varens snoeien het beste in het voor- of najaar. Snoei varens nooit in de zomer of winter. De beste snoeiperiode is voor of nadat de nieuwe bladeren hebben meegemaakt.
 • Kies het juiste gereedschap. Het is essentieel om het juiste gereedschap te gebruiken voor het snoeien van varens. Gebruik een goede snoeischaar, een heggenschaar of een takkenschaar. Probeer de messen altijd scherp te houden.
 • Koop de juiste producten. Om je varens te behouden is het aan te raden dat je plantenvoeding en andere producten kiest die speciaal voor varens zijn ontworpen. Voer je varens regelmatig met plantenvoeding om het blad en de wortels gezond te houden.

Stappen om varens te snoeien

Als je je aan de bovenstaande raadgevingen hebt gehouden dan ben je klaar om te beginnen met snoeien. Hieronder volgt een overzicht van de stappen die je moet nemen om de varens te snoeien:

 1. Verwijder de droge, dode of verdorde bladeren. Gebruik een scherpe schaar om de bladeren langs de basis te verwijderen. Vergewis je ervan dat je alle dode bladeren verwijdert, omdat ze kunnen verhinderen dat de gezonde bladeren optimaal kunnen groeien.
 2. Snoei de lange stengels. Gebruik het gereedschap dat je gekozen hebt en snoei de lange stengels zodanig dat alleen de gezonde stengels met bladeren aan de basis intact blijven. Dit is ook de beste manier om de plant symmetrisch te houden.
 3. Snoei en pluk de groeisamenvattingen. Verwijder alle stengels die dezelfde hoogte bereiken als de andere, maar de vorm van de plant veranderen. U kunt de samenvattingen gebruiken om de vorm van de plant te verbeteren.
 4. Snoei de uitlopers. U kunt ervoor kiezen om kleine, zijtakken vast te houden. Dit helpt bij het vormen van de plant en bij het verbeterde groei van de bladeren.
 5. Verwijder vreemde stengels. Naarmate de varens volwassen worden krijgen ze meerdere scheuten. Verwijder deze stengels als extra groei niet gewenst is.

Na het snoeien

Om ervoor te zorgen dat uw varens verzorgd en gezond blijven na het snoeien is het wel belangrijk dat u na het snoeien ook enkele dingen doet.

 • Voer het met plantenvoeding. Een plantenvoeding met een hoge stikstofgehalte is de beste keuze voor varens. Geef het regelmatig om de gezondheid van de bladeren te behouden.
 • Giet de planten. Zorg ervoor dat zowel de wortels als de bladeren voldoende water krijgen om optimaal te kunnen functioneren.
 • Maak de grond los. Het is ook aan te raden om de grond los te maken door te graven of te spitten, om ervoor te zorgen dat de lucht goed kan circuleren.

Conclusie

Het is belangrijk om varens correct te snoeien om ervoor te zorgen dat ze gezond en verzorgd blijven. Kies het juiste gereedschap voor het snoeien en pas je tijdstip aan aan het seizoen. Vergewis je ervan dat je alle dode bladeren verwijdert en voer je varens regelmatig met plantenvoeding. Pas de bovenstaande stappen toe om je varens tot in de perfectie te snoeien.

Plaats een reactie