Laurierhaag snoeien

Laurierhagen kunnen een prachtig, intieme tuinstructuur voor uw tuin creëren. Een laurierhaag is een relatief makkelijke tuinplant om te onderhouden, maar met regelmatige snoei zal hij er zijn beste uitzien en zijn bladeren prachtig glanzen. De frequentie waarmee je een laurierhaag moet snoeien hangt af van de hoeveelheid zonlicht die de plant krijgt. Maar het is meestal voldoende om de struik één keer per jaar te snoeien.

Wanneer te snoeien

Laurierbomen doen het het beste wanneer ze gesnoeid worden als het koud is, het liefst in het vroege voorjaar, vóór het begin van de oogst. Als de winter al aan de Neatherlandse kust is verstreken en je nog niet hebt gesnoeid, stop dan met het onthouden van de plant totdat de koudere dagen zijn aangebroken. Als de laurierhaag is gesnoeid, worden de toppen van de takken van de struik gekort om ervoor te zorgen dat de haag lager is of hoger, afhankelijk van uw persoonlijke keuze. Om het overhangende gedeelte van de struik bij te werken, kun je de uiteinden van de takken korten zodat de laurierhaag er verzorgd uitziet.

Hoe te snoeien

Snoeien van een laurierhaag worden meestal uitgevoerd met behulp van een hak. Dit gereedschap kan worden gebruikt voor alle middelgrote tot zwaardere snoeiwerk in de tuin. Zorg er altijd voor dat de hak goed is geslepen voordat je begint aan het snoeien, zodat de takken schoon en mooi afgesneden kunnen worden. Als je een laurierhaag snoeit, snijd dan niet te ver in de takken. Gebruik bij het snoeien de natural growth-methode, waarbij de takken op een natuurlijke manier worden gesnoeid en niet te veel worden afgesneden. Houd er rekening mee dat je niet te veel van het hout van de struik mag verwijderen, omdat dit de plant zal schaden.

Waarom snoeien?

Een regelmatige snoei voorkomt dat de laurierhaag uit zijn vorm groeit, bevordert een dichtblijvende struik en voorkomt dat de bladeren en takken meer zonlicht herbergen. Ook voorkomt het dat schimmel en insecten te veel voedsel en schuilplaats krijgen, wat een depressie van de plant kan veroorzaken. Door de laurierhaag goed te onderhouden zal deze gezonder zijn door de sterkte van de plant te verhogen en tegelijkertijd een prachtige tuinstructuur creëren die een gevoel van warmte en rust uitstraalt.

Conclusie

Een laurierhaag snoeien is relatief gemakkelijk, maar het vergt wel een stukje precisiewerk. Als de haag goed wordt gesnoeid, behoudt hij niet alleen een gezond uiterlijk, maar de structuur blijft ook langer bestaan dan wanneer hij niet regelmatig wordt behandeld. Snoeien van laurierbomen helpt ook bij het voorkomen van schimmel en insecten die kan veroorzaken depressie van de plant, en het behouden van de vorm van de haag.[/p]

Plaats een reactie