Notenboom snoeien

Notenbomen staan voor veel mensen symbool voor rust en vrede in de tuin en zijn een waardevol onderdeel van de landschapsstructuur. Om de notenboom in goede conditie te houden, is het raadzaam om de notenboom van tijd tot tijd te snoeien. Veel mensen vergeten echter hoe belangrijk het is om de notenboom juist en op de juiste manier te snoeien. Hieronder staat beschreven hoe je op een juiste manier een notenboom kunt snoeien.

Wanneer de Notenboom snoeien?

Het beste moment om een notenboom te snoeien is in de late zomer of vroege herfst. Omdat de notenboom door snoeien geleidelijk wordt vormgegeven, is het het beste om gedurende meerdere jaren te snoeien als je wilt dat de notenboom een goede vorm krijgt. Als je eenmaal de juiste vorm hebt, hoef je alleen nog maar de top en de takken te onderhouden. Ook is het belangrijk om te weten dat je de notenboom niet kunt snoeien in een jaar waarin de notenboom vruchten produceert, omdat de notenboom hierdoor minder vruchtzetting zal hebben. Het is daarom het beste om de notenboom in een jaar zonder vruchten te snoeien.

Hoe pak je het snoeien aan?

Als je een notenboom gaat snoeien, is het het beste om eerst de takken te inspecteren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen zwakke, dood, of overdreven lange takken aanwezig zijn. Als je de takken hebt geïnspecteerd, kun je beginnen met het snoeien van de notenboom. Uw eerste snoeibeurt mag best vrij uitgebreid zijn, doe dit echter met mate zodat de notenboom zijn vorm blijft behouden.

Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 109.67
GARDENA THS 500/48 Telescopische Heggenschaar (gemotoriseerd) - 48 cm Meslengte - 25 mm Tandmes opening
Coolblue.nl
Met de Gardena THS 500/48 heggenschaar kunt u hoge heggen eenvoudig en veilig snoeien vanaf de grond.Waar is de heggenschaar voor geschikt?Met de elektrische telescopische heggenschaar THS 500/48 kunt u zonder ladder probleemloos hoge heggen snoeien. Deze haagschaar van Gardena beschikt over een telescopische steel en is daarmee ideaal voor het snoeien van hoge hagen vanuit een veilige staande positie op de grond. Dankzij de telescopische steel kan deze haagschaar worden verlengd tot 3 meter werkbereik. Een kantelbare kop maakt het snoeien van hoge heggentoppen en bodembedekkers mogelijk. Dankzij de ergonomisch gevormde handgreep ligt de haagschaar prettig en veilig in de hand in elke snoeisituatie. Dit garandeert moeiteloos en prettig werken. Door de nieuwe mes-geometrie en lasergesneden precisiemessen wordt het snoeimateriaal vastgezet waardoor je efficiënt en snel kan snoeien. Gesnoeid materiaal slipt minder vaak en ook de resten worden gemakkelijker weggesnoeid. Dankzij de grote mesopening zijn ook dikkere takken in hagen geen enkel probleem. Deze elektrische haagschaar is voorzien van een hoogwaardige, krachtige motor voor krachtig en continu snoeien in één haal, zonder lastige blokkeringen en onderbrekingen. Uw veiligheid is belangrijk voor Gardena. De mesbescherming op het uiteinde van het mes beschermt de gebruiker tegen terugslag als er dicht bij de grond wordt gesnoeid en beschermt het mes tegen schade. Een kabelontlasting voorkomt dat het verlengsnoer per ongeluk kan loskomen.Belangrijkste specificaties: Telescopische steel waarmee de heggenschaar kan worden verlengd tot 3 m werkbereik De kantelbare kop maakt het snoeien van hoge heggentoppen en bodembedekkers mogelijk Voorzien van een hoogwaardige motor voor krachtig en continu snoeien in één haal Gewicht: 4.1 kg Garantie:Er zit twee jaar garantie op de (elektrische) Gardena heggenscharen....
€ 164.00

Verwijder bijvoorbeeld takken die naar binnen gebogen of krom gegroeid zijn. U kunt ook kleine knoppen en nieuwe uitlopers verwijderen. Als je hiermee klaar bent, kun je de notenboom inspecteren op een laatste inspectie op eventueel bruin geworden takken, deze kun je verwijderen.

Welke gereedschappen heb je nodig?

Om een notenboom goed te snoeien heb je een paar basis gereedschappen nodig. Ten eerste heb je een goede, scherpe snoeischaar nodig. Deze zal ervoor zorgen dat je de notenboom mooi en netjes kunt snoeien. Verder heb je een lange stok of een ladder nodig om de hogere takken te bereiken. En je hebt ook handschoenen en een schort nodig om je kleding tijdens het snoeien te beschermen.

Conclusie

Snoeien van een notenboom is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een tuin. Het is belangrijk dat je precies weet wanneer je de notenboom moet snoeien, hoe je deze het beste snoeit en welke gereedschappen je hiervoor nodig hebt. Vergeet niet dat als je de notenboom goed en op de juiste manier snoeit, de notenboom vele jaren gezond blijft.

Plaats een reactie