Rhododendron snoeien

Rhododendrons, of struiken met rode bloemen, zijn een populair en mooi element in tuinen overal. Het zijn mooi zowel als creëren bedden met diepe kleuren en textuur. Maar om ervoor te zorgen dat ze er prachtig uitzien, moeten ze op de juiste manier worden gesnoeid. Met de juiste verzorging en de juiste snoeitechnieken, kunt u ervoor zorgen dat uw als prettig worden genoten gedurende vele jaren.

Wanneer Rhododendron snoeien?

Rhododendrons moeten na de bloei worden gesnoeid. Het grootste deel van de andere struiken en bomen kan thuis worden gesnoeid in de wintermaanden, maar Rhododendrons moeten alleen in de zomer en de vroege herfst worden gesnoeid. Snoeien in de winter kan ervoor zorgen dat de planten verzwakken. Als je Rhododendrons in de lente, zomer of najaar snoeit, kun je schade veroorzaken aan de bloemen die de volgende lente groeien.

Hoe Rhododendron snoeien?

Om de Rhododendrons goed te snoeien, begin je met het verwijderen van dode bloemen en bladeren. Hierna ga je naar nieuwere scheuten en selecteer je de dikste, meest gedefinieerde takken. Als je onderdelen van een tak die weinig of geen bladeren hebben, knippen die terug tot de volgende knoop. Probeer alle takken van de Rhododendron op elkaar te laten lijken, in termen van lengte en vorm. Vergeet niet om elke tak te beoordelen op volledige groei, waardoor u de beste resultaten krijgt.

Gereedschappen voor het snoeien

Om fors en correct te snoeien, heb je een paar gereedschappen nodig. Doe dit met handschoenen, een tuinschaar, een snoeischaar en een takkenschaar. Soms is het wenselijk om gereedschappen te gebruiken die speciaal per situatie zijn ontworpen, zoals een gasbrander bij dunne takken of kleine monden voor precisie. Als u een grote Rhododendron heeft, kunt u een hoogwerker gebruiken.

De juiste technieken

Voordat u begint met het snoeien van de Rhododendron, is het belangrijk dat u kennis neemt van enkele technieken om het beste resultaat te krijgen. Als u in het verleden heeft gesnoeid, weet u ongetwijfeld al wat ervoor nodig is om een strak, mooi uitziende struik te creëren. Bij het snoeien is het belangrijk dat u de tak volgt op zoek naar de volgende knoop. Zodra deze is gevonden, moet u de tak ervan afsnijden. Het is ook verstandig om rekening te houden met de onderste tien centimeter, zodat uw hele struik in één vloeiende lijn lijkt. Denk er ook aan om de ruimte in de centrale kam van de struik open te houden. Dit zal het uiterlijk verbeteren en ervoor zorgen dat lucht vrij door de struik circuleert.

Conclusie

Rhododendrons zijn attractieve struiken die gezond en sterker moeten worden gehouden door middel van regelmatig snoeien. Om de meest gezonde en mooie struiken te krijgen, moet u ervoor zorgen dat u het correct en op de juiste manier doet. Blijf bij de juiste gereedschappen, snoeitechnieken en periode van het jaar en uw Rhododendrons zullen er perfect uitzien tijdens de lente en de zomer.

Plaats een reactie