Snoeien van de Rode Beuk

De Rode Beuk (Fagus sylvatica) is een sierlijke, groene, gestileerde boom met rode bladeren die in de zomer en herfst een kleurrijke uitstraling geeft in tuinen. Het is een populaire tuinboon en een prachtige versiering voor de tuinkamer. Om ervoor te zorgen dat de Rode Beuk er mooi uit blijft zien is het belangrijk dat je het goed snoeit.

Hoe snoei je de Rode Beuk?

De beste tijd om Rode Beuk te snoeien is het voorjaar, voordat de knoppen voor de nieuwe groei verschijnen. Als de boom volwassen is, voer je vooral licht snoeiwerk uit, zoals het selectief knippen van takken die in de weg groeien. Maar je moet het niet al te vaak doen, anders kunnen stubben ontstaan. Voor jeugdige bomen is het type snoei een stuk intensiever. Je kunt veel takken van de basis wegknippen, maar om de juiste vorm te krijgen en de ontwikkeling van de boom te verbeteren, moet je knippen volgens de ’training-snoeitechniek’ waarbij de binnenste takken worden gekort om meer licht naar de onderste delen van de boom te laten komen. Snoeien van jeugdige bomen kan ook gedurende de zomer en het najaar worden uitgevoerd, maar altijd met mate.

Gereedschap voor het snoeien

Je hebt een goede snoeischaar en een telescoopstok nodig om je Rode Beuk goed te snoeien. Een snoeischaar is een handzaam en goedkoop gereedschap dat je kunt gebruiken om de pieken van je bomen en struiken af te knippen. Als je liever wat langere prullen wilt knippen, is het verstandig om een telescoopstok te gebruiken. Met een stevig handvat kun je snoeien zonder dat je veel risico loopt om je knieën, rug of schouders te belasten. Ga ook voor veiligheid, en draag handschoenen om lichte verwondingen te voorkomen.

Belangrijke tips voor het snoeien

Ten eerste, werk altijd met minimale kracht om het risico op verwondingen en snijwonden zo laag mogelijk te houden. Bij het snoeien, probeer de takken zo natuurlijk mogelijk te verwijderen. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een tak verwijdert, de snede dichtbij de stam moet maken om het natuurlijke uiterlijk van de boom te behouden. Ook, als je dieper gaat snoeien, wees ervan bewust dat je alleen het topgedeelte van de boom aanraakt. Snoei nooit meer dan een derde van de boom, omdat meer dan dat de boom kunnen schaden. En ten slotte, als je klaar bent met snoeien, inspecteren of reinigen je alle gereedschappen met een doek om bacteriën en schimmels die ziekten kunnen veroorzaken te voorkomen.

Conclusie

Het snoeien van de Rode Beuk is essentieel om ervoor te zorgen dat de boom een goede vorm behoudt en gezond blijft. Als je het goed weet aan te pakken en de juiste gereedschappen gebruikt kun je er gemakkelijk voor zorgen dat je Rode Beuk er prachtig uitziet!

Plaats een reactie