Appelboom snoeien

Een goed onderhouden appelboom geeft niet alleen plukrijke vruchten, maar ook veel schoonheid aan je tuin. Om je appelboom in topconditie te houden is het belangrijk om deze op de juiste manier te snoeien. In dit artikel leer je hoe je een appelboom het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar het het meest geschikt is om te snoeien, hoe je het aanpakt en met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert.

Wanneer het beste Appelboom snoeien?

Het beste moment om je appelboom te snoeien, is het vroege voorjaar, tijdens de knopvorming. Dat is het moment waarop de appelboom de meest nieuwe lagen aan takken aan het maken is, in plaats van te groeien. Het is ook het moment waarop de kans op ziekte-oorzakenplanten door insecten en schimmels het kleinst is. Als je je appelboom snoeit als de knoppen net beginnen te openen, helpt dit de bovenste laag van de appelboom in evenwicht te houden en het aantal takken te beperken.

Hoe je appelboom beste snoeien?

Om een appelboom goed te snoeien, begin je door alle dode of zieke takken en twijgen te verwijderen. Hierna kun je de sterkste, gezonde takken van de boom selecteren. Selecteer takken die dicht bij de stam staan. De stam moet even breed worden als de kroon van de boom. Zorg er ook voor dat je de takken selecteert met de grootste wortel toevoer, zodat je zeker weet dat deze stevig genoeg zijn om de appelvruchten te dragen. Je kunt de resterende takken vervolgens dunner maken. Indien nodig kan je ervoor kiezen om bepaalde takken korter te maken om meer licht naar de binnenkant van de boom te laten komen.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Gereedschappen voor het snoeien van appelbomen

Bij het snoeien van appelbomen is het van groot belang om de juiste gereedschappen te gebruiken. Hiervoor heb je een stevige, schone snoeischaar, een bypass-schaar en een laddertje nodig. Bij het gebruik van de snoeischaar, is het van belang dat je ervoor zorgt dat je een schone en scherpe schaar gebruikt, anders kan de schaar de takken beschadigen.

De stevige snoeischaar is voor het afknippen van kleine takken en twijgen, terwijl de by-pass schaar het beste geschikt is voor het afknippen van takken met een dikkere diameter. Door het gebruik van een laddertje, kun je zonder dat je in gevaar komt bij de takken bovenin de boom komen en deze afknippen. Zorg er wel voor dat je laddertje stevig staat tijdens het snoeien.

Genieten van je egale appelboom

Als je appelboom klaar is met snoeien, kun je gaan genieten van je volmaakte, egale appelboom. Vergeet niet om na het snoeien de resterende stukken takken goed op te ruimen. Als je de takken op de juiste manier hebt geruimd, is het belangrijk dat je de boom elk jaar inspecteert op zogoed als mogelijk dezelfde manier. Als je de appelboom op de juiste manier snoeit, kun je jarenlang genieten van je gezonde appelboom, die prachtige rijpe en zoete appelvruchten zal opleveren.

Plaats een reactie