Appelboom snoeien

Een goed onderhouden appelboom geeft niet alleen plukrijke vruchten, maar ook veel schoonheid aan je tuin. Om je appelboom in topconditie te houden is het belangrijk om deze op de juiste manier te snoeien. In dit artikel leer je hoe je een appelboom het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar het het meest geschikt is om te snoeien, hoe je het aanpakt en met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert.

Wanneer het beste Appelboom snoeien?

Het beste moment om je appelboom te snoeien, is het vroege voorjaar, tijdens de knopvorming. Dat is het moment waarop de appelboom de meest nieuwe lagen aan takken aan het maken is, in plaats van te groeien. Het is ook het moment waarop de kans op ziekte-oorzakenplanten door insecten en schimmels het kleinst is. Als je je appelboom snoeit als de knoppen net beginnen te openen, helpt dit de bovenste laag van de appelboom in evenwicht te houden en het aantal takken te beperken.

Hoe je appelboom beste snoeien?

Om een appelboom goed te snoeien, begin je door alle dode of zieke takken en twijgen te verwijderen. Hierna kun je de sterkste, gezonde takken van de boom selecteren. Selecteer takken die dicht bij de stam staan. De stam moet even breed worden als de kroon van de boom. Zorg er ook voor dat je de takken selecteert met de grootste wortel toevoer, zodat je zeker weet dat deze stevig genoeg zijn om de appelvruchten te dragen. Je kunt de resterende takken vervolgens dunner maken. Indien nodig kan je ervoor kiezen om bepaalde takken korter te maken om meer licht naar de binnenkant van de boom te laten komen.

Gereedschappen voor het snoeien van appelbomen

Bij het snoeien van appelbomen is het van groot belang om de juiste gereedschappen te gebruiken. Hiervoor heb je een stevige, schone snoeischaar, een bypass-schaar en een laddertje nodig. Bij het gebruik van de snoeischaar, is het van belang dat je ervoor zorgt dat je een schone en scherpe schaar gebruikt, anders kan de schaar de takken beschadigen.

De stevige snoeischaar is voor het afknippen van kleine takken en twijgen, terwijl de by-pass schaar het beste geschikt is voor het afknippen van takken met een dikkere diameter. Door het gebruik van een laddertje, kun je zonder dat je in gevaar komt bij de takken bovenin de boom komen en deze afknippen. Zorg er wel voor dat je laddertje stevig staat tijdens het snoeien.

Genieten van je egale appelboom

Als je appelboom klaar is met snoeien, kun je gaan genieten van je volmaakte, egale appelboom. Vergeet niet om na het snoeien de resterende stukken takken goed op te ruimen. Als je de takken op de juiste manier hebt geruimd, is het belangrijk dat je de boom elk jaar inspecteert op zogoed als mogelijk dezelfde manier. Als je de appelboom op de juiste manier snoeit, kun je jarenlang genieten van je gezonde appelboom, die prachtige rijpe en zoete appelvruchten zal opleveren.

Plaats een reactie