Lijsterbes snoeien

Lijsterbes is een prachtige en veelzijdige heester die veel tuinliefhebbers aantrekt. Het heeft mooie bladeren en eetbare bessen. Lijsterbes heeft echter ook grote pruners nodig om deze struik in vorm te houden. Maar, met de juiste zorg en aandacht zal het lijsterbes uw tuin met een kleurrijke noot opfleuren.

Het is belangrijk dat je weet wanneer je lijsterbes het beste kunt snoeien. De beste tijd voor het snoeien van lijsterbes is het vroege voorjaar, voordat het nieuwe blad uitbreekt. Door te wachten tot het vroege voorjaar kunt u ervoor zorgen dat u optimaal gebruik maakt van de groeiseizoenen.

Bereid uw lijsterbes voor op het snoeien

Voordat je begint met het snoeien van je lijsterbes, moet je je lijsterbes inspecteren. Als het een volwassen boom is, dan heb je mogelijk een ladder nodig om er goed bij te kunnen. Kleinere exemplaren hebben geen ladder nodig. Wel is het belangrijk dat je voorzichtig bent bij het snoeien om te voorkomen dat je je beweegt op losse takken of doornen.

Het is ook handig om je lijsterbes te inspecteren op ziektes en plagen. Als u ziektes of plagen in uw lijsterbes ontdekt, is het raadzaam om deze eerst te behandelen voor u begint met het snoeien. Als de verzorging niet volledig is uitgevoerd, kan het toekomstige groei van de boom worden beperkt.

Snoeigereedschappen gebruiken

Het is belangrijk om hoogwaardigheidstuig te gebruiken bij het snoeien van lijsterbes. U heeft een scherpe snoeischaar en haakse snoeischaar nodig om de takken te snoeien. Het uiteinde van de takken kan worden verzwaard met een zaag of kniptang. Na het verzwaren van het uiteinde van de tak, moeten de overtollige takken worden verwijderd, waarna de boom de gewenste vorm krijgt.

Voor zwaardere takken kunt u een forsere zaag gebruiken. Veel tuinliefhebbers gebruiken ook een kettingzaag om grote takken diep in de stam te snoeien. Zorg ervoor dat de takken die u verwijdert, volledig worden verwijderd van de stam. Als deze achterblijven, kan het leiden tot schimmel en verzwakking van de stam.

Het afstompen

Na het snoeien moeten de zijkanten worden afgestompt. Deze afgeronde zijkanten zijn het meest gunstig voor de gezondheid van de lijsterbes. Om de zijkanten af te stomen, moet u met uw haakse snoeischaar langs de zijkanten van de takken lopen. Dit zal het stompe uiteinde creëren.

Het is belangrijk dat je je lijsterbes elk jaar snoeit om de hoeveelheid licht en lucht in de boom te vergroten. Als je je lijsterbes niet snoeit, kan hij een oneven en ongelijke vorm krijgen die niet alleen raar staat, maar ook schade aan je lijsterbes kan toebrengen.

Wanneer je je lijsterbes in het vroege voorjaar snoeit, zorg dan dat je de takken die je verwijdert extra bescherming biedt. Als de verwijderde takken worden blootgesteld aan vorst, kan dit leiden tot schimmel en kan het de boom zelf schaden.

Conclusie

Het snoeien van lijsterbes is een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud. Met een goede zorg en liefde zal je lijsterbes gezond en sterk blijven, en je tuin opfleuren met een prachtige noot. Wees voorzichtig bij het snoeien om te voorkomen dat je je beweegt op losse takken of doornen, en gebruik de juiste gereedschappen voor het snoeien. Door de juiste voorbereidingen te treffen en goed te snoeien, kun je ervoor zorgen dat je lijsterbes altijd mooi is.

Plaats een reactie