Druif winter snoeien

Druif winter is een zeer populair snoeilobje voor tuinders. Elk jaar verjongen of verkorten veel tuinders hun landschap met gezonde en mooie druivenvormige struiken. Als je de prachtige bloemen en zomerse vruchten van druif winter in je tuin wilt krijgen, is het belangrijk om de druivenstruiken goed te snoeien. In dit artikel leer je hoe je deze planten het beste kunt snoeien, wanneer en welk gereedschap je hiervoor kunt gebruiken.

Wanneer snoeien?

Het is het beste om druif winter te snoeien tussen de maanden april en september. Dit is de beste tijd omdat de plant deze periode de meeste energie besteedt aan het aanmaken van nieuwe scheuten. Als je snoeit tijdens de rustperiode in de winter, dan zal de plant niet genoeg energie hebben om te herstellen, waardoor het risico op beschadiging en schimmels toeneemt. Het is cruciaal dat je de druif winter in de vroege lente snoeit, voordat de knoppen uitbarsten. Als je de knoppen al hebt zien zwellen, is het helaas te laat om de druif winter te snoeien.

Hoe te snoeien?

Voordat je begint met het snoeien is het belangrijk dat je het te snoeien gebied schoonmaakt. Verwijder daarom alle dode, zieke of zwakke delen en alle verdroogde bladeren. Dit voorkomt dat deze delen bacteriën en schimmels verspreiden en je planten besmetten. Gebruik vervolgens stijve scharen om de druif winter te snoeien. Als je elk jaar om deze tijd snoeit, kun je deze stappen gedurende enkele jaren herhalen. Op deze manier handhaaf je de algemene vorm van de plant en voorkom je dat de plant te dicht wordt. Op deze manier krijgen lucht, licht en vocht genoeg kans om te komen bij de wortels en de steel.

De structuur van de druif winter is gelijk aan andere druivenstruiken. Elke vorm kent zijn eigen beste manier om te snoeien. Voor een verdikking van de steel is een stamtrim nodig. De stam van de druif winter moet worden afgetopt en alle scheuten die afwijken moeten worden verwijderd. Als je wilt dat de druif winter zo vrij blijft als het is, snoei je alleen de overtollige scheuten. Dode en zwakke takken kunnen worden verwijderd om de gezondheid van de plant te behouden.

Gereedschappen verzamelen

Snoeien is eigenlijk een combinatie van snijwerk en kapperswerk. Om het goed te doen, heb je een aantal verschillende gereedschappen nodig. Ten eerste heb je stijve scharen nodig om de druif winter met precisie te snoeien. Met deze scharen kun je de knoppen en takken voorzichtig afsnijden zonder de steel te beschadigen. Vervolgens heb je een snoeischaar nodig om de plant te verdikken en afwijkende takken te verwijderen. Een snoeischaar heeft een lange steel en is perfect voor het bijsnoeien van dicht bezette stukken. Ten slotte heb je een good snoeischaar nodig die het werk vergemakkelijkt. Met deze speciale schaar kun je scherp en meer precisie toepassen.

Protocol bij het snoeien

Het is belangrijk om een bepaald protcol te volgen bij het snoeien van druif winter. Ten eerste moet je altijd voorzichtig zijn bij het afsnijden van het hout. Het afsnijden van het hout moet worden gedaan met een stille beweging, losse druppels en een kalme ademhaling. Vervolgens moet je de druif winter met een verticale beweging snoeien, waarbij je de snoeischaren op de stam plaatst. Op deze manier krijgt de plant de nodige steun om gezond te groeien. Ten slotte moet je een scherpe snede maken om meer lucht, licht en vocht toe te laten bij de wortels en de steel van de plant.

Conclusie

Druif winter is een populair snoeilobje voor tuinders en kan veel energie geven aan jouw tuin. De druif winter moet tussen de maanden april en september worden gesnoeid voor het beste resultaat. Om dit goed te doen, moet je beginnen met het verwijderen van alle dode of infectieuze delen. Gebruik vervolgens stijve scharen en een speciale snoeischaar om de druif winter te snoeien. Volg vervolgens de bovenstaande protocol en je zult zien hoe de druif winter de hele zomer met prachtige bloemen en vruchten zal bloeien in jouw tuin.

Plaats een reactie