Hagen: snoeien doe je zo!

Hagen zijn een magische toevoeging aan uw tuin. Ze geven een beetje extra privacy, maar ze kunnen ook op verschillende manieren worden geformeerd als kunstzinnige toevoegingen. Maar – net als bij elke andere plant – is regelmatig snoeien essentieel om ervoor te zorgen dat een haag gezond en stevig blijft. Maar hoe snoei je een haag? In dit artikel gaan we verder in op hoe je je haag op de juiste manier kunt snoeien, wanneer het het beste kunt doen en met welke gereedschappen je het beste aan de slag kunt gaan.

Wat en wanneer moet je snoeien?

Het snoeien van een haag is vrijwel hetzelfde als het snoeien van elke andere plant – het is een kwestie van verwijderen van dode, zieke of schadelijk blad, alsmede het kappen van overtollig uitstekend groen. Maar hoe en wanneer je deze behandelingen precies uitvoert, is afhankelijk van het type haag waar je mee te maken hebt.

Snoeien van gemengde hagen

Gemengde hagen zijn hagen die zijn gemaakt met meer dan één soort plant. Deze hagen zijn meestal niet zo hoog als andere, maar ze hebben meer variatie en textuur. Als je gemengde hagen snoeit, moet je je aandacht richten op de sterkste en gezondste stengels, en deze verminderen. Snoei ze ook zo dat ze de vorm behouden die je wenst. De beste tijd om dit te doen is meestal tussen februari en mei.

Snoeien van dichte coniferenhagen

Dichte coniferenhagen, gemaakt met coniferen zoals dennebomen, lijken op een struik en vormen een beter beschermende schutting. Om goede resultaten te behalen, is het het beste om te beginnen met het verwijderen van dode of zieke takken direct na de winter. Dit moet worden gedaan om de gezonde takken de kans te geven om hoger te groeien. Deze hagen moeten vervolgens twee keer per jaar worden gesnoeid, om ervoor te zorgen dat ze de landschapsvorm behouden: in juni en in augustus.

Snoeien van cypressenhagen

Cyprus- of lorkenhagen zijn heerlijk om naar te kijken, omdat ze ervoor kunnen zorgen dat uw tuin lijkt op die van een Italiaans landhuis. Deze hagen kunnen naar smaak gevormd en geknipt worden. meestal is een kortere haag geschikt voor bijna alle gelegenheden. Deze hagen kunnen het best besneden worden tussen februari en mei, door het verwijderen van dode takken in de lente voordat de haag begint te groeien. Je kunt dan ook de buitenranden in de hoogte knippen om de hoogte te behouden.

Welk gereedschap gebruik je?

Uiteraard, voordat je kunt beginnen met het knippen van je haag heb je het juiste gereedschap nodig. De belangrijkste item hierbij is een hakie of takkenschaar, die je dient te gebruiken om de dode takken en ongewenste uitstulpingen te verwijderen. Je wilt ook een goede tuinschaar, zoals een kabelaars of een lange tuinschaar, hebben om de buitenranden te knippen en de haag in de juiste vorm te knippen. Als je een mengsel aan hagen hebt, heb je ook lange fijnsnijschaar- (lopeend) nodig om de binnenranden te knippen en de portretten te vormen.

Eindconclusie

Het snoeien van hagen is een cruciale procedure om gebruik te maken van als je een gezonde, stevige en mooie haag wilt. Het kiezen van het juiste type haag is essentieel, samen met de juiste technieken en gereedschappen. Zorg ervoor dat je je hagen knipt tussen februari en mei en dat je je hooivork gebruikt voor dode takken, je tuinschaar voor de buitenranden en je fijnsnijschaar voor de binnenranden. Daarmee zul je zien dat je haag er in no-time weer stralend bij staat!

Plaats een reactie