Krentenboom snoeien

Een krentenboom is een prachtig bloeiende fruitboom die veel tuinen en parken versiert. Hij is mooi om te zien en heerlijk om van te proeven. Maar als je een krentenboom hebt, dan moet je hem regelmatig snoeien, zodat hij mooi blijft en goede fruitoogsten oplevert. In dit artikel gaan we het hebben over hoe en wanneer je je krentenboom het beste kunt snoeien.

Waarom en wanneer je een krentenboom moet snoeien?

Een krentenboom bloeit in het voorjaar, meestal in april of mei, en produceert fruit in de late zomer en herfst. Om dit jaarlijkse ritueel mogelijk te maken, moet je je krentenboom op het juiste moment snoeien. Snoeien is ook de beste manier om de structuur en vorm van de boom te beheren. Als je de boom regelmatig snoeit, zal de boom zich mooi ontwikkelen en de kans om goede fruitoogsten te hebben wordt hiermee vergroot.

Een krentenboom heeft het meeste baat bij het snoeien in het late voorjaar, zo rond juni. Als je al eerder in het seizoen snoeit, dan riskeer je het dat je de bloemen of het fruit doorknipt. Dus als je in het voorjaar al wil snoeien, doe dit dan voordat de bloei begint. De meeste krentenbomen hebben twee snoeibeurten nodig. De eerste in het laatste deel van het voorjaar en de tweede in het vroege najaar.

Snoeiwerkzaamheden aan de krentenboom uitvoeren

Als je begint met snoeien kun je het beste beginnen met het verwijderen van dode en zieke takken. Als je merkt dat er takken zijn die in de verkeerde richting groeien dan knip je deze ook weg. Snijdt de verkeerde takken dichtbij de moedertak, zo dicht mogelijk bij de stam. Hierna kun je de volgende stap doen. Denk aan het weghalen van overvloedig gezet fruit. De knoppen die worden gevormd, zorgen ervoor dat later in het jaar, de resultaten vruchtbaar zijn. Alle takken, die veel kleine takken produceren, kunnen worden verwijderd. Dit zorgt ervoor dat de boom meer licht en lucht krijgt, waardoor hij nog beter kan groeien.

Om een goede vorm te geven (of gewoon extra licht) kan het soms wenselijk zijn om je krentenboom te verlagen. Hierbij draait het om de bovenste takken onder te lopen. Omdat de krentenboom er baat bij heeft om oude, dode takken van de boom te verwijderen, is het nooit nodig om de taak in een seizoen te voltooien. Als je alleen maar een paar takken verwijdert, zullen de gevolgen niet al te slecht zijn en hoeft u zich geen zorgen te maken dat er te veel van de boom wordt verwijderd.

Gereedschap dat je moet gebruiken

Voor het snoeien van bomen heb je speciale snoeigereedschap nodig. Een goede telescoopschaar is een must, maar je kunt ook een lange stokzaag of een kleine motorzaag gebruiken. Een hak is ook handig om de takken te vellen die je hebt gesneden. Naast deze apparatuur heb je ook een paar handschoenen nodig om je blaren te voorkomen.

Nu je klaar bent met de voorbereidingen, is het tijd om aan de slag te gaan! Zorg ervoor dat je de boom goed observeert. Probeer doelgericht te snoeien en de boom in de beste kwaliteit te houden. Als je voorzichtig werkt, kun je goed het overzicht behouden bij het snoeien van je krentenboom.

Conclusie

Snoeien van een krentenboom is een belangrijke taak om de pracht en de groei ervan te behouden. Je moet de krentenboom twee keer per jaar om te snoeien, in het late voorjaar en het vroege najaar. Verwijder alle dode, zieke en hinderlijke takken en knoppen. Bereid je voor met het juiste gereedschap en observeer de boom goed, zodat je weloverwogen kunt snoeien. Als je de stappen in dit artikel volgt, zal je krentenboom er elk jaar weer prachtig uitzien!

Plaats een reactie