Lavendel snoeien

Lavendel is een mooie, kleurrijke, geurige plant die in de meeste tuinen een echte eyecatcher is. De meeste soorten van deze populaire vaste plant gedijen goed in warme, droge zomers. Maar zelfs als je het goed verzorgt, kan het gebeuren dat een lavendelhaag te verwaarloosd is en er snoei aan te pas komt. Daarom is het goed om af en toe de lavendel te snoeien om de plant in goede conditie te houden. Hieronder wordt uitgelegd hoe je lavendel het beste kunt snoeien, in welke seizoenen dit een must is, hoe je het moet aanpakken en met welke gereedschappen je het moet snoeien.

Hoe snoei je Lavendel?

Het eerste dat je moet weten over het snoeien van lavendel, is dat je dit het beste in het vroege voorjaar doet. De beste tijd hiervoor is meestal in maart of april, als de plant net begint met nieuwe bladeren verschijnen. Als je lavendel te laat snoeit, tegen het midden van het seizoen, kan dit leiden tot een minder opvallende bloem, of het kan de plant zelfs schaden. Om het verlies van bloei op te vangen, is het beter om lavendel op tijd te snoeien.

Het snoeien van lavendel is niet moeilijk, maar je moet je wel aan een aantal basisregels houden. Ten eerste moet je beginnen met het verwijderen van de oude bloemen met behulp van een paar schaar. Verwijder ook alle dode of zwakke takkenreden. Naast het snoeien van bloemen is het ook belangrijk om oude en verdorde takken met de hand te verwijderen, om de ziektegevoeligheid van de plant te verminderen. Vervolgens kun je de lavendelkop dan op de gewenste hoogte inkorten.

Gebruik voor het snoeien altijd een goed scherp paar scharen, om schade aan de plant te voorkomen. Om een natuurlijke uitstraling te behouden en het goed te snoeien, kun je een lange steel achterlaten. Als de plant te dicht begint te worden, is het ook een goed idee om de zijkanten in te korten om meer licht en lucht naar binnen te laten.

Conclusie

Om lavendel in goede conditie te houden, moet je het regelmatig snoeien. Dit het beste in het vroege voorjaar, voor of na de bloei. Verwijder alle dode bloemen en takken met behulp van een paar scherpe, schone scharen. Voorkom schade aan de plant en behoud een natuurlijke uitstraling, door een lang steel achter te laten. Als je deze tips volgt, zul je je lavendel gezond en mooi houden.

Plaats een reactie