Leilinde Snoeien

Leilinden (Syringa vulgaris) hebben de reputatie van de meest apotheker van alle bloemen bomen. Ze produceren grote, gedrongen bloemen die in de lente bloeien, vervolgens bladeren waardoor je een dichte luifel krijgt, en in de herfst krijg je een bijzondere herfstverkleuring. Leilinde zijn winterhard en tolerant voor zware condities, maar als je het maximale uit je leilinde wil halen is het belangrijk om het jaarlijks te snoeien. Lees verder om te leren hoe je je leilinde het beste kunt snoeien.

Waarom Snoeien?

Het snoeien van je leilinde draagt bij aan een meer stevige en gezonde verschijning. Snoeien helpt je bomen om een betere luchtcirculatie te creëren, waardoor de gevreesde meeldauw minder frequent wordt. Daarnaast helpt het ook bij het verwijderen van dood of beschadigd hout of takken. Snoeien kan ook bijdragen aan het verbeteren van de toekomstige groei van je leiblinde.

Wanneer Snoeien?

Je leilinde het beste snoeien tijdens de laatste winter maanden, meestal in maart of april. Snoeien zal niet alleen het aroma verbeteren, maar ook de productie van bloemknoppen. Hoewel je leilinde hard kan staan tegen de herfstse vrieze, het is beter om het snoeien te doen in de winter omdat het de kans op schade aan de boom als gevolg van vroege bloemknoppen die door de lente warmte worden uitgelokt minimaliseert.

Hoe te Snoeien?

Snoeien begint met het verwijderen van alle herfstdrankjes die je leilinde heeft gemaakt. Stejpgelen en geleidelijk drogend hout moeten volledig worden verwijderd, waarbij speciale aandacht aan de takken die dicht bij de stam van je leilinde zitten. Ook moet je eventuele zwakke takken verwijderen, vooral als ze het licht van andere takken blokkeren. Als je klaar bent met het snoeien van de stam, kun je ook de uiteinden van de lange takken snoeien. dit zorgt voor een strakkere boomvorm. Als je klaar bent met het snoeien, kun je wat meststoffen toevoegen om de groei te stimuler.

Gereedschap voor Snoeien

Voor het snoeien van je leilinde heb je een aantal verschillende gereedschappen nodig. Sommige van de meest gebruikte tools voor het snoeien van leilinden zijn:

  • Snoeischaar
  • Snoeischaar voor lange takken
  • Kloofzuiger
  • Astanen

Een goede kwaliteit snoeischaar is essentieel om het snoeien van je leilinde gemakkelijk en gemakkelijk te maken. Kies een snoeischaar met een goede hefboomwerking voor het snoeien van kleine tot normale grootte takken. Als je daarnaast ook lange takken moet snoeien, is een snoeischaar met extra lange heften ideaal. voor het verwijderen van dood hout en dode takken zijn een kloofzuiger en een ast of bosbereider nuttig.

Eindconclusie

Snoeien van je leilinde is een belangrijke taak om het maximale uit je boom te halen. Het wordt het beste gedaan tijdens de laatste maanden van de winter, en vereist een aantal verschillende gereedschappen, zoals snoeischaar, snoeischaar voor lange takken, een kloofzuiger en een ast of bosbereider. Volg de juiste instructies en je leilinde zal op weg naar een stevige en gezonde groei zijn.

Plaats een reactie