Lindeboom snoeien

Een lindeboom is een voorname soort in de bomenwereld, veel voorkomend in onze Nederlandse tuinen. De lindeboom wordt vaak geplaatst om erf- en tuinmuren te bekleden. Hoewel een lindeboom een fantastische toevoeging is aan uw tuin, moeten ze wel gesnoeid worden om te voorkomen dat ze opgevreten worden door invloeden van buitenaf. Daarom is het belangrijk om de lindeboom op de juiste manier te snoeien. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over snoeien van lindebomen.

Hoe en wanneer een Lindeboom snoeien?

De beste periode voor het snoeien van een lindeboom is in het voorjaar, vanaf februari tot en met april. In die periode heeft de boom voldoende energie om wat knippen te verdragen. Als je de lindeboom echter in een warmere periode van het jaar snoeit, zoals in de zomer, kan de schade die het snoeien veroorzaakt aanzienlijk worden vergroot. Bovendien hebben lindebomen vaak een wat langer herstelnodig dan andere bomen als je ze te veel of te vaak snoeit.

Bij het snoeien van een lindeboom is het het beste om niet te veel knippen tegelijk te doen. Je kunt de boom snoeien met behulp van een scherp en schoon snoeimes. Zorg ervoor dat je schone snijvlakken creëert, zodat je de boom gezond en stevig blijft. Alle dode en verdorde takken kun je het beste verwijderen zodat de lindeboom de kans krijgt meer bladgroen te krijgen. Het is ook belangrijk oude en grote stammen, stamvormers of verticale leiders te verwijderen om te voorkomen dat de stamken iets verspreiden en krom trekken.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.50
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 109.67

Vergeet ook niet om de lindeboom regelmatig te inspecteren voor schade, zoals schimmels, insectenplagen en andere ongewenste organismen. Als je problemen ontdekt, lost dan je problemen zo snel mogelijk op voordat ze de hele boom aantasten.

Snoeien met een goede verwaaiing

Het is mogelijk het uiterlijk van de lindeboom te verbeteren zonder het te schaden. Dit kan door met de hand of met elektrisch gereedschap als haakse boor of takkenschaar, alle uitsteeksels en sterke takken weg te snoeien. Door het enten of het inzagen van de lindeboom kun je ook de verwaaiing van de lindeboom verbeteren. Met deze technieken kun je ook het aantal langere takken verminderen. Ook kun je de vorm van de lindeboom vernieuwen door het stutten van de takken.

Gebruik de juiste verzorging

Het is belangrijk om de lindeboom optimaal te verzorgen nadat het gesnoeid is. Zorg voor een goede drainage door veel laag ligend gras uit de buurt te houden. Kalk de lindeboom ieder voorjaar met linde-meststof en donkergroende kunstmest. Ook is het belangrijk om regelmatig water te geven aan de lindeboom. Overmatig bewateren kan ervoor zorgen dat de wortels rotten, dus pas op met water geven.

Snoei geen gefeeteerde lindeboom, de knoppen aan de stammen die de lindeboom doen ‘bloeien’ zullen zich niet meer aanpassen aan de nieuwe vermogen van de lindeboom. Overlaat dit werk aan iemand die veel ervaring heeft met het snoeien van lindebomen.

Tot slot

In dit artikel hebben we gekeken hoe je de lindeboom het best kunt snoeien. Snoeien moet op de juiste manier gebeuren, anders kan dit schadelijk zijn voor de boom. Ook is het belangrijk dat je de juiste gereedschappen gebruikt, zoals een scherp en schoon snoeimes, en dat je weet dat je geen gefeesteerde lindeboom mag snoeien. Onthoud dat de beste periode om een lindeboom te snoeien in het voorjaar is. Verzorg de lindeboom goed en snoei regelmatig om het beste resultaat te behalen.

Plaats een reactie