Lindeboom snoeien

Een lindeboom is een voorname soort in de bomenwereld, veel voorkomend in onze Nederlandse tuinen. De lindeboom wordt vaak geplaatst om erf- en tuinmuren te bekleden. Hoewel een lindeboom een fantastische toevoeging is aan uw tuin, moeten ze wel gesnoeid worden om te voorkomen dat ze opgevreten worden door invloeden van buitenaf. Daarom is het belangrijk om de lindeboom op de juiste manier te snoeien. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over snoeien van lindebomen.

Hoe en wanneer een Lindeboom snoeien?

De beste periode voor het snoeien van een lindeboom is in het voorjaar, vanaf februari tot en met april. In die periode heeft de boom voldoende energie om wat knippen te verdragen. Als je de lindeboom echter in een warmere periode van het jaar snoeit, zoals in de zomer, kan de schade die het snoeien veroorzaakt aanzienlijk worden vergroot. Bovendien hebben lindebomen vaak een wat langer herstelnodig dan andere bomen als je ze te veel of te vaak snoeit.

Bij het snoeien van een lindeboom is het het beste om niet te veel knippen tegelijk te doen. Je kunt de boom snoeien met behulp van een scherp en schoon snoeimes. Zorg ervoor dat je schone snijvlakken creëert, zodat je de boom gezond en stevig blijft. Alle dode en verdorde takken kun je het beste verwijderen zodat de lindeboom de kans krijgt meer bladgroen te krijgen. Het is ook belangrijk oude en grote stammen, stamvormers of verticale leiders te verwijderen om te voorkomen dat de stamken iets verspreiden en krom trekken.

Vergeet ook niet om de lindeboom regelmatig te inspecteren voor schade, zoals schimmels, insectenplagen en andere ongewenste organismen. Als je problemen ontdekt, lost dan je problemen zo snel mogelijk op voordat ze de hele boom aantasten.

Snoeien met een goede verwaaiing

Het is mogelijk het uiterlijk van de lindeboom te verbeteren zonder het te schaden. Dit kan door met de hand of met elektrisch gereedschap als haakse boor of takkenschaar, alle uitsteeksels en sterke takken weg te snoeien. Door het enten of het inzagen van de lindeboom kun je ook de verwaaiing van de lindeboom verbeteren. Met deze technieken kun je ook het aantal langere takken verminderen. Ook kun je de vorm van de lindeboom vernieuwen door het stutten van de takken.

Gebruik de juiste verzorging

Het is belangrijk om de lindeboom optimaal te verzorgen nadat het gesnoeid is. Zorg voor een goede drainage door veel laag ligend gras uit de buurt te houden. Kalk de lindeboom ieder voorjaar met linde-meststof en donkergroende kunstmest. Ook is het belangrijk om regelmatig water te geven aan de lindeboom. Overmatig bewateren kan ervoor zorgen dat de wortels rotten, dus pas op met water geven.

Snoei geen gefeeteerde lindeboom, de knoppen aan de stammen die de lindeboom doen ‘bloeien’ zullen zich niet meer aanpassen aan de nieuwe vermogen van de lindeboom. Overlaat dit werk aan iemand die veel ervaring heeft met het snoeien van lindebomen.

Tot slot

In dit artikel hebben we gekeken hoe je de lindeboom het best kunt snoeien. Snoeien moet op de juiste manier gebeuren, anders kan dit schadelijk zijn voor de boom. Ook is het belangrijk dat je de juiste gereedschappen gebruikt, zoals een scherp en schoon snoeimes, en dat je weet dat je geen gefeesteerde lindeboom mag snoeien. Onthoud dat de beste periode om een lindeboom te snoeien in het voorjaar is. Verzorg de lindeboom goed en snoei regelmatig om het beste resultaat te behalen.

Plaats een reactie