Lindeboom snoeien

Voordat je begint met snoeien

Voordat je begint met snoeien van je lindeboom, is het belangrijk dat je eerst de juiste maatregelen en voorbereidingen treft. Verzeker je ervan dat je lindeboom in een goede gezondheid is en dat het relatief rustig weer is, zodat je lindeboom niet te veel stress ondervindt tijdens het snoeien.

Check ook altijd het eindresultaat om er zeker van te zijn dat je lindeboom naar wens wordt gesnoeid. Gebruik het juiste gereedschap zoals een goed scherp snoeimes, een ladder, kokertjes of klimriet en poets de snijvlakken als je klaar bent met snoeien.

Wat is de juiste tijd voor het snoeien van je linde?

De beste tijd om je lindeboom te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar. Na de winter is je lindeboom vaak klaar voor de eerste kapperbeurt. Zorg ervoor dat het weer nog niet te warm is, zodat je lindeboom niet teveel stress ondervindt tijdens het snoeien.

Lindebomen moeten elk jaar licht worden gesnoeid. Alle dood of ziek hout, zowel aan de top van de boom als op de onderste takken, moet worden verwijderd.

Hoe je je lindeboom het beste kunt snoeien

De beste manier om je lindeboom te snoeien is door bij elke tak te beginnen met het verwijderen van ziek hout. Verwijder ook elk vertakkend takje, zodat je lindeboom een lichte vorm krijgt en lucht bij de stam toegang krijgt.

Om de vorm van de lindeboom te behouden, moet je de kroonranden nauwkeurig definiëren. Dit kun je doen door symetrische snoeipunten te gebruiken of door schuine sneden te maken om een natuurlijke vorm te creëren.

Als de takken te dik zijn om te snoeien, gebruik je dan een zaag. Begin van boven naar beneden, zodat het gewicht van de tak niet op de rest van de lindeboom draagt. Gebruik ook vereenvoudigde verticale schijven om alleen de bovenste takken te verminderen.

Gereedschappen die je nodig hebt bij het snoeien van je lindeboom

  • Snoeimes
  • Ladder
  • Kokertjes of klimriet
  • Schaar
  • Zaag of haakse slijper
  • Touw of voetjesringen
  • Retineerdoeken of folie

Deze gereedschappen zijn onmisbaar bij het snoeien van je lindeboom. Gebruik scherpe snoeimes om overtollige takken en bladeren te snoeien. Om te voorkomen dat je lindeboom letsel oploopt, kun je voetjesringen of touw een paar centimeter onder de knoppen of retineerdoeken of folie gebruiken om de takken te voorkomen.

Conclusie

Als je je lindeboom op de juiste manier snoeit, zelfs met relatief zware snoeiwerk, zal je lindeboom een mooie, gezonde uitstraling blijven behouden. Zorg dat je de juiste materialen en gereedschappen hebt voordat je begint met het snoeien van je lindeboom. Snoei ook slechts een klein aantal takken per jaar, zodat je lindeboom niet te veel stress ervaart. Met wat liefde en vakkundige aandacht kun je je lindeboom in optimale conditie houden.

Plaats een reactie