Roos Snoeien

Rozen worden vaak beschouwd als een van de meest klassieke en kenmerkende tuinplanten ter wereld. Snoeien is absoluut essentieel om een gezonde, mooi uitziende en lang bloeiende roos te behouden. Door de juiste techniek te gebruiken en op het juiste moment te snoeien, kun je je tuin, of optimaal van je rozen genieten.

Wat is Roos Snoeien?

Snoeien is de dingen doen om de plant in de juiste vorm te houden. Rozen zijn zeer tolerant, maar om een goede vorm en bloei te behouden, wordt het aanbevolen om je rozen in het voorjaar te snoeien. Snoeien is eerder preventief en wordt gedaan om de plant in optimale conditie te houden. Het komt neer op het bijknippen van ongewenste zijscheuten tot aan de verlangde hoogte en vorm te geven en het verwijderen van verdorde of beschadigde bladeren, bloemen en stengels. Door je rozen op regelmatige basis te snoeien, blijven ze helder, gezond en geuren ze heerlijk.

Wanneer Snoeien?

Het beste moment om te snoeien is meestal in het voorjaar, afhankelijk van het klimaat en de soort roos die je hebt. De meeste rozen zullen moeten worden gesnoeid als de knoppen verschijnen en vooraleer de nieuwe scheuten te rijp zijn, meestal in februari of maart. Bovenvermelde periode is het beste om te snoeien, maar het is ook mogelijk om jaarlijks in de zomer te snoeien. Hoewel je rozen nieuwe bloemen zullen blijven produceren na het snoeien, is het verstandig deze te vermijden vooraleer de warmteperiodes voorbij zijn. Het is ook raadzaam om oude of verdorde bloemen tijdens het seizoen te verwijderen om het uiteindelijke bloei resultaat te verbeteren.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Hoe Te Snoeien?

Snoeien kan worden gedaan met een scherp en schoon snoeimes. Begin met het snoeien van je rozen door de dood of verdorde stelen te verwijderen. Voorts, bekijk de struiken op onregelmatigheden en verwijder zijscheuten die de vorm bederven. Kijk ook of er voldoende lucht circuleert tussen de scheuten. Schoonmaak en verwijder eventueel verdorde of verdikte stelen volledig. Gebruik dan een schaar om de resterende lange stelen te snoeien om een gelijke structuur te behouden. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat deze stelen afgesneden worden om de basis van de stam te onthullen. Bij voorkeur meerdere stelen tegelijk. Zorg ervoor dat je niet meer dan 1/3 van de lengte van iedere steel verwijderd. Dit voorkomt dat het oververhitten van de plant en het voorkomen van schade aan de knoppen. Als laatste stap, kun je wat bemesten en mulchen om je roos optimaal te houden.

Gereedschappen

Het snoeien van rozen vereist de juiste gereedschappen voor het beste resultaat. Hoofdzakelijk vereist het een schaar om te snoeien, maar andere vereiste gereedschappen kunnen zijn zoals een steelmaaier, stokprogramma, takkenschaar en schepmes. Het is belangrijk om dit gereedschap goed te onderhouden en scherp te houden om schade aan de plant te voorkomen. Ook is het aangewezen om alle geknipste deel meteen te verwijderen om te voorkomen dat ziektes zich verspreiden.

Conclusie

Rozen snoeien is een van de meest vergeten tuinonderhoudsactiviteiten, maar zoals elke andere plant, hebben ze ook onderhoud nodig. Laat je rozen regelmatig aanpakken om er zo lang mogelijk te kunnen van genieten. Maar snoei je rozen nooit als het weer extreem heet of koud is. Doe het in het voorjaar en verwijder meteen alle dode, zieke of beschadigde delen. Als je de juiste techniek gebruikt en je rozen goed verzorgt, kun je ze mooi laten bloeien.

Plaats een reactie