Viburnum tinus snoeien

Hoe snoei je Viburnum tinus?

Viburnum tinus is een winterbloeiende struik met witte bloemen die in de late lente kan worden gezien. Het is een populair tuinplant vanwege zijn lange bloeiseizoen en lieflijke geur. Het is een middelgrote struik die tot 5 meter hoog kan worden, maar de meeste tuiniers houden de struik gesnoeid tot tussen de 1,50 en 2,50 meter hoog. Omdat het een makkelijke plant is om te verzorgen, is iets zoals het snoeien van Viburnum tinus vrij eenvoudig.

Wanneer je Viburnum tinus het beste kunt snoeien

Viburnum tinus moet als onderdeel van de reguliere verzorging zo nu en dan worden gesnoeid. Om de kwaliteit van de bloei te behouden, moeten de uitgebloeide bloemstelen worden verwijderd. Dit wordt het beste gedaan als de bloemen compleet zijn uitgebloeid. Als je Viburnum tinus wilt knippen om de groei te beheersen en de vorm te veranderen, raden we je aan om dit tussen oktober en januari te doen. In dit geval is het ook raadzaam om de oude, afgestorven bladen te verwijderen.

Aanpak voor het snoeien van Viburnum tinus

Als je Viburnum tinus gaat snoeien, wil je de bloei en de groei van de plant zo optimaal mogelijk benutten. Wanneer je start met het snoeien, begin dan altijd bij de basis van de stam. Dit helpt om de structuur en symmetrie te behouden. Dit is ook het punt waar je kunt beginnen als je de takken en de kroon wilt verkleinen. Vergeet niet de gezonde takken te behouden en de zwakke takken te verwijderen. De meeste zwakke takken bevinden zich ter hoogte van het midden van de struik.

Gereedschap en techniek om Viburnum tinus te snoeien

Er zijn veel verschillende gereedschappen die je kunt gebruiken om Viburnum tinus te snoeien. Als je kleine takken en bladeren wilt verwijderen, dan kan je hiervoor een tuiniersscharen of een kleine snede gebruiken. Als je takken wilt verwijderen, raden we je aan om dit te doen met een steekzaag. Vergeet niet om voor elke tak een duidelijk knipmiddelpunt te maken om eventuele schade te voorkomen. Als je langere takken zoals de takken van de kroon wilt verwijderen, dan kan een verlengstuk tafelzaag je hierbij goed helpen.

Conclusie

Snoeien van Viburnum tinus is vrij eenvoudig en met de juiste technieken en gereedschappen kan je de bloei en de groei van de plant optimaal benutten. De beste tijd om Viburnum tinus te snoeien is tussen oktober en januari. Je kunt kleinere takken en bladeren verwijderen met behulp van tuiniersscharen of een snede, en grotere takken kunnen worden verwijderd met een steekzaag of een verlengstuk tafelzaag. Zo behoud je de structuur van de struik en de kwaliteit van de bloei.

Plaats een reactie