Bonsai snoeien

Bonsai is een uit de Japanse cultuur stammende kunstvorm waarbij knoppen, takken en bladeren van een plant worden gesnoeid tot een legpuzzelachtig, miniatuurbeeld. De resulterende kunstvorm is prachtig van vorm en esthetisch aantrekkelijk en brengt vaak mooie herinneringen naar boven. Bonsai is een leuk hobby waarmee je prachtige kunstwerken kunt maken.

Het snoeien van Bonsai

Bij het maken van een Bonsai is het belangrijk om de juiste technieken te beheersen, waaronder het snoeien. Snoeien is een belangrijk onderdeel van de kunstvorm, dat nu al eeuwenlang wordt gebruikt. Maar om een mooie Bonsai te maken moet je weten hoe je het op de juiste manier snoeit. In dit artikel leggen we uit wat je moet doen om effectief Bonsai te snoeien.

Hoe Bonsai het beste te snoeien

Een van de belangrijkste aspecten van Bonsai-snoei is om te leren hoe je de plant goed aan de stam of de stamstijl kunt aanpassen terwijl je takken en knoppen verwijdert. Dit proces wordt ‘hatō on’ genoemd. Er zijn een paar verschillende manieren om deze techniek te gebruiken, afhankelijk van wat voor soort snoei je doet. De techniek bestaat voornamelijk uit het slijpen en de snoei van bloemen, takken en knoppen, het draaien of verplaatsen van de stam en de stamstijl, en het verven of markeren van de stam om het gewenste effect te krijgen. Met deze technieken is het mogelijk om een ??prachtige Bonsai te creëren.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 106.33

Een andere techniek voor het snoeien van Bonsai is het gebruik van ‘jins’ en ‘shari’s. Jins zijn lange takken die worden gebruikt om stamtakken te creëren en die op hun plaats worden gehouden met behulp van de speciale jins-techniek. Shari’s zijn horizontale lijnen die eruit zien als kerfjes in de stam van de plant. Shari’s worden gebruikt om de stam vorm te geven en het snoeien geeft de stam meer lengte, vorm en een interessante uitstraling. De shari’s kunnen gebruikt worden om het uiterlijk en de lijnen van de stam te verbeteren, in plaats van beide alleen te verfraaien.

Het juiste te gebruiken gereedschap

Het juiste gereedschap is net zo belangrijk als de juiste technieken voor het maken van een prachtige Bonsai. Er zijn verschillende soorten gereedschap die gebruikt kunnen worden om bomen te snoeien, waaronder scharen, clippers en mesjes. Het is belangrijk om goede, kwalitatief hoogwaardige gereedschappen te kiezen omdat deze ook langer meegaan en hoogwaardigere resultaten leveren.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten welke soort gereedschap geschikt is voor welk soort snoei. Bijvoorbeeld, mesjes worden voornamelijk gebruikt voor het snoeien van kleine takken, terwijl scharen voornamelijk worden gebruikt voor het verwijderen van grotere takken. De juiste gereedschappen kunnen je helpen om een ??schoon, gecontroleerd snoeien te bereiken, wat het meeste zal bijdragen aan een mooie Bonsai.

Wanneer Bonsai snoeien?

Er zijn momenten waarop het het beste is om Bonsai te snoeien. De meest voorkomende tijden om te snoeien zijn in het vroege voorjaar of laat in de herfst. Omdat veel Bonsais het hele jaar door actief blijven is het ook mogelijk om ze door het jaar heen te snoeien. Als je dit doet is het belangrijk om elke maand of zo de plant te inspecteren en er veranderingen aan te brengen als dat nodig is.

Het is ook belangrijk om te weten dat er bepaalde tijden zijn waarop de plant niet gesnoeid mag worden. Dit is onder andere als de plant net is geplant of als je net begint met het verplaatsen van de plant naar een nieuwe locatie. Ook als de plant bloeit of als de temperatuur extreem laag is, is het beter om niet te snoeien. Snoeien moet altijd met zorg en tederheid gebeuren met het doel om de plant gezond en sterk te houden.

Conclusion

Snoeien is een van de belangrijkste onderdelen van het maken van een Bonsai. Om een ??mooie, esthetisch aantrekkelijke Bonsai te maken is het belangrijk om de juiste technieken en gereedschappen te gebruiken. De technieken en gereedschappen die moeten worden gebruikt hangen af van wat voor soort snoei je gaat doen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wanneer je de Bonsai moet snoeien en om de plant niet te snoeien als de temperatuur te laag of als de plant net is geplant. Als je deze richtlijnen volgt, je de juiste technieken en gereedschappen gebruikt, en een beetje geduld hebt, dan kun je een prachtige Bonsai maken.

Plaats een reactie