Dakplataan Snoeien

Een dakplataan is een mooie groene aanwinst voor elke tuin of naaldbomenbos. Het is een van de populairste bomen in ons land vanwege zijn lange stam met veel bladeren. Om de boom gezond te houden, is het echter noodzakelijk om hem regelmatig te snoeien. Daarom hebben we in deze blog wat informatie over het snoeien van dakplataan, zoals wanneer te snoeien, wat te gebruiken voor snoei-apparatuur en welke stappen om te volgen.

Wanneer te Snoeien

Het snoeien van dakplatanen is het beste te doen op het begin van het voorjaar (in maart). Dit is omdat bomen in het vroege voorjaar veel actiever zullen zijn. Door deze actieve fase in de lente zullen de bomen na een snoeibeurt beter en meer herstellen dan wanneer je de bomen in de zomer zou snoeien. Snoei in de zomer alleen als je kleinere takken wilt verwijderen, bijv. van een verkeerde bloei. Zorg er ook voor dat je niet te veel snoeit omdat dit het proces van herstellen en groei kan vertragen.

Gereedschap

Voordat je begint met het snoeien, gebruik je de juiste apparatuur om ervoor te zorgen dat je snoeibeurt niet gevaarlijk of vervelend is. Het eerste waar je aan moet denken, is je veiligheid. Draag goed en stevig schoeisel, een lange broek en handschoenen.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Om de plataan te snoeien, heb je een scherp paardebloemmes, kost, loofborstel en takkenschaar nodig. Maak gebruik van een handmatige snoeischaar voor dunnere takken en een kettenschaar voor dikkere takken. Zorg ervoor dat al je gereedschappen precies geslepen en schoon zijn voordat je begint.

Stappen om te Snoeien

Het heeft de voorkeur om dakplatanen in het vroege voorjaar te snoeien, als we alleen de binnentakken moeten snoeien. Volg deze stappen om de boompjes te snoeien:

1. Kiep de takken met de punten naar beneden zodat je de binnenste takken zichtbaar maakt. Verwijder enkele droge en te lange takken, evenals takken die elkaar kruisen.

2. Kijk naar de vorm van de boom en knip kleinere takken zo hoog mogelijk op de stam, zodat de boom een mooi gebalanceerde vorm heeft.

3. Verwijder dode, beschadigde en zieke takken direct.

4. Verwijder ook takken die in elkaar gekruld zijn, vervormd of naar binnen groeien. Geef de boom een ​​paar top- of omgekeerde topvormen om ervoor te zorgen dat de stam langer wordt.

5. Gebruik je loofborstel voor het polijsten van de hars nodig om de binnenste bladeren- of takkenbescherming te verwijderen, en je snoeischaar voor het verwijderen van dode of gebroken bladeren.

6. Kijk goed hoe de tak bij elkaar past om ervoor te zorgen dat je de stam niet beschadigt. Als de tak te dik is, moet je de tak met de kettenschaar doorsnijden.

7. Breng na afloop wat standaardmest aan om de groei van je boom te stimuleren.

Conclusie

Het snoeien van dakplataan is een zeer belangrijk aspect van het tuinieren en het onderhouden van bomen. Als je regelmatig je bomen knipt, hou je hun gezondheid en levensduur in stand. Het is het beste om je dakplatanen te snoeien in het vroege voorjaar, als de bomen het meeste groeien. Investeer in goed gereedschap, zoals een paardebloemmes, kost, loofborstel en takschaar, en volg de bovenstaande stappen om je dakplataan perfect te snoeien.

Plaats een reactie