Dakplataan Snoeien

Een dakplataan is een mooie groene aanwinst voor elke tuin of naaldbomenbos. Het is een van de populairste bomen in ons land vanwege zijn lange stam met veel bladeren. Om de boom gezond te houden, is het echter noodzakelijk om hem regelmatig te snoeien. Daarom hebben we in deze blog wat informatie over het snoeien van dakplataan, zoals wanneer te snoeien, wat te gebruiken voor snoei-apparatuur en welke stappen om te volgen.

Wanneer te Snoeien

Het snoeien van dakplatanen is het beste te doen op het begin van het voorjaar (in maart). Dit is omdat bomen in het vroege voorjaar veel actiever zullen zijn. Door deze actieve fase in de lente zullen de bomen na een snoeibeurt beter en meer herstellen dan wanneer je de bomen in de zomer zou snoeien. Snoei in de zomer alleen als je kleinere takken wilt verwijderen, bijv. van een verkeerde bloei. Zorg er ook voor dat je niet te veel snoeit omdat dit het proces van herstellen en groei kan vertragen.

Gereedschap

Voordat je begint met het snoeien, gebruik je de juiste apparatuur om ervoor te zorgen dat je snoeibeurt niet gevaarlijk of vervelend is. Het eerste waar je aan moet denken, is je veiligheid. Draag goed en stevig schoeisel, een lange broek en handschoenen.

Om de plataan te snoeien, heb je een scherp paardebloemmes, kost, loofborstel en takkenschaar nodig. Maak gebruik van een handmatige snoeischaar voor dunnere takken en een kettenschaar voor dikkere takken. Zorg ervoor dat al je gereedschappen precies geslepen en schoon zijn voordat je begint.

Stappen om te Snoeien

Het heeft de voorkeur om dakplatanen in het vroege voorjaar te snoeien, als we alleen de binnentakken moeten snoeien. Volg deze stappen om de boompjes te snoeien:

1. Kiep de takken met de punten naar beneden zodat je de binnenste takken zichtbaar maakt. Verwijder enkele droge en te lange takken, evenals takken die elkaar kruisen.

2. Kijk naar de vorm van de boom en knip kleinere takken zo hoog mogelijk op de stam, zodat de boom een mooi gebalanceerde vorm heeft.

3. Verwijder dode, beschadigde en zieke takken direct.

4. Verwijder ook takken die in elkaar gekruld zijn, vervormd of naar binnen groeien. Geef de boom een ​​paar top- of omgekeerde topvormen om ervoor te zorgen dat de stam langer wordt.

5. Gebruik je loofborstel voor het polijsten van de hars nodig om de binnenste bladeren- of takkenbescherming te verwijderen, en je snoeischaar voor het verwijderen van dode of gebroken bladeren.

6. Kijk goed hoe de tak bij elkaar past om ervoor te zorgen dat je de stam niet beschadigt. Als de tak te dik is, moet je de tak met de kettenschaar doorsnijden.

7. Breng na afloop wat standaardmest aan om de groei van je boom te stimuleren.

Conclusie

Het snoeien van dakplataan is een zeer belangrijk aspect van het tuinieren en het onderhouden van bomen. Als je regelmatig je bomen knipt, hou je hun gezondheid en levensduur in stand. Het is het beste om je dakplatanen te snoeien in het vroege voorjaar, als de bomen het meeste groeien. Investeer in goed gereedschap, zoals een paardebloemmes, kost, loofborstel en takschaar, en volg de bovenstaande stappen om je dakplataan perfect te snoeien.

Plaats een reactie