Eikenbladhortensia snoeien

Eikenbladhortensia’s (Hydrangea quercifolia) behoren tot de meest populaire soorten Hortensia’s die er in tuinen te vinden zijn. Ze bloeien in de lente met groene bloemen en leveren voedsel en onderdak voor vele mooie vogels. Om de Eikenbladhortensia’s mooi en gezond te houden, is het belangrijk om de planten te snoeien. Hieronder wordt uitleg gegeven over de aanpak en het gereedschap dat nodig is om Eikenbladhortensia’s te snoeien.

Waarom Eikenbladhortensia’s snoeien

Eikenbladhortensia’s kunnen jaarlijks worden gesnoeid. Hierbij moet de bedoeling zijn om de plant sterker te maken door de dunne, oude en verzwakte takken weg te snoeien. Gesnoeide planten vereisen minder voedingsstoffen en water en daardoor krijgen ze meer kans om gezond te blijven. Ook kun je door Eikenbladhortensia’s te snoeien bepaalde vormen creëren zoals bijvoorbeeld mannetjes of vrouwtjes struiken. Verder kun je met snoeien aan de plant eisen dat deze meer bloemen gaat produceren.

Wanneer Eikenbladhortensia’s snoeien

Het beste moment om Eikenbladhortensia’s te snoeien is onmiddellijk nadat de bloei is afgelopen. Als je de plant te vroeg snoeit, kan dit de bloei de volgende bloemperiode beïnvloeden. De tweede snoei van de Eikenbladhortensia’s is tijdens de herfstperiode. Een winterhard klimaat vereist echter dat je extra alert bent dat het klimaat plots kan wisselen. Vooral de welbekende harde vriestemperaturen kunnen de planten te veel schade berokkenen. Bij twijfel is het verstandig om geduldig te wachten tot vorst en rijping voorbij zijn.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Hoe je Eikenbladhortensia’s kunt snoeien

Het eerste wat je moet weten voor je de Eikenbladhortensia’s gaat snoeien, is welke gereedschappen je nodig hebt. Voor het snoeien is het belangrijk om een stevige snoeischaar, okselhouder, takkenschaar en schoffel te gebruiken. Met de stevige snoeischaar kun je kleinere takken en pluizen wegsnijden terwijl de takkenschaar geschikt is voor grotere takken en het schoffel om de planten op te ruimen. De schoffel is ook handig om de takken er terug uit te duwen om er zeker van te zijn dat grotere takken zijn verwijderd. Na het verwijderen van alle takken, is het belangrijk om eerst alle wonden schoon te maken. Met een scherp mes of een mes kan de wonden worden schoongemaakt om infecties of schimmels te voorkomen. Daarnaast is het ook aan te raden om de gesnoeide planten preventief te sprenkelen met traliewerk, om te voorkomen dat schadelijke insecten hier hun toevlucht zoeken.

Bescherm je Eikenbladhortensia’s tijdens het snoeien

Voordat je je Eikenbladhortensia’s gaat snoeien, is het belangrijk om te weten dat bij het gebruik van hun gereedschappen bepaalde voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om de kans op blessures te verkleinen. Het is belangrijk dat de snoeischaar regelmatig word geslepen, omdat dit je het snoeien makkelijker maakt. Ook is het verstandig om handschoenen te dragen om je handen te beschermen die wrijven door het dragen van de gereedschappen. Ten slotte is het belangrijk om alert te blijven en de omgeving in de gaten te houden bij het uitvoeren van het snoeiwerk, omdat je zo het risico van letsel verkleint.

Conclusie

Het snoeien van Eikenbladhortensia’s is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de planten gezond en volwassen worden. Snoeien kan gebeuren in het voorjaar of herfst met gereedschappen zoals stevige snoeischaar, okselhouder, takkenschaar en schoffel. Ook is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om blessures te vermijden zoals het dragen van handschoenen en alert te blijven. Als je deze tips in de gaten houd, kun je je tuin er mooi en gezond uit laten zien.

Plaats een reactie