Eikenboom snoeien

Eikenbomen behoren tot de meest bekende en gewaardeerde bomen in Nederland en zijn om hun mooie kleur en grootte heel aantrekkelijk. Hoewel eikenbomen van nature meestal weinig onderhoud nodig hebben, is het belangrijk om af en toe wat onderhoud te plegen om ervoor te zorgen dat uw eikenboom gezond blijft. Een goede manier om dit te doen is door middel van het snoeien van de eikenboom. Hieronder vindt u alle informatie die u moet weten over het snoeien van uw eikenboom.

Welke tijd is het beste om te snoeien?

Het beste moment om een eikenboom te snoeien, is aan het begin van de lente of het late najaar. In deze perioden is er veel verandering in het weer en is er voldoende vochtigheid in de bodem om een eikenboom te laten herstellen van eventueel schade die door het snoeien wordt aangericht. Over het algemeen is het aan te raden om een eikenboom alleen in deze tijden te snoeien.

Hoe moet je Eikenboom snoeien?

Als u een eikenboom wilt snoeien, is het belangrijk om eerst bepaalde taken voor te bereiden. U moet bijvoorbeeld inzicht krijgen in de vorm voorheen gegeven door de eikenboom, en de bedoelingen die u ermee heeft. Pas daarna kunt u de gezondheid van de boom beoordelen en de takken die u wilt verwijderen of aanpassen bepalen. We raden aan om altijd gereedschap te gebruiken dat speciaal is ontworpen voor het snoeien van eikenbomen, zoals een snoeischaar, een schaar of een boomzaag om de boom gezond te houden. Schimmels en infecties kunnen ook worden verspreid in het geval dat u het verkeerde gereedschap gebruikt.

Een ander cruciaal punt dat u in gedachten moet houden als u uw eikenboom wilt snoeien, is dat u geen plotselinge veranderingen of aanpassingen aan de algehele vorm van de boom mag aanbrengen. Probeer bijvoorbeeld zo veel mogelijk tijd te nemen om binnen de bestaande vorm te blijven. Laat bovendien ongeveer één derde van de gesnoeide takken staan als u langere takken wilt verwijderen, zodat de boom zichzelf steviger kan stellen.

Als de boomschors dun en bros is, moet u extra voorzichtig zijn bij het snoeien. Broze schors kan snel scheuren, waardoor infecties of schade kunnen optreden. Vermijd het verwijderen van grotere lichte houttakken of meer dan drie hoofdtakken op een hoogte van ongeveer 2 meter boven de grond. Het is ook sterk afgeraden om meer dan twintig procent van de boom te verwijderen tijdens één snoei. Probeer altijd de natuurlijke groei van de boom intact te laten en vermijd het maken van gaten in de kroon.

Normaliseer de boombesnoeiing

Het normaliseren van een eikenboom is een belangrijk onderdeel van het snoeien. Normaliseren is een proces dat bedoeld is om de boom te helpen herstellen van de schade die door de snoei is toegebracht. Kies bijvoorbeeld een voor -en achtersteun en plaats deze op een hoogte ongeveer 1,5 meter boven de grond. Hiermee wordt voorkomen dat de takken ernaast gaan staan tegen de boomstam, wat op den duur schade kan veroorzaken. U kunt ook lichte tournagetouwen gebruiken om ervoor te zorgen dat de jonge twijgen zich op de juiste manier gaan ontwikkelen.

Voorkom schimmel en insectenbesmettingen

Het is belangrijk om schimmel en insectenbesmetting te voorkomen bij eikenbomen, omdat deze kunnen leiden tot schade en sterfte aan de boom. Zorg ervoor dat u bij het snoeien alle afgeknipte takken en dode bladeren en takken verwijdert, omdat dit een perfecte kweekplaats vormt voor schimmels en schadelijke insecten. Als het broodje van de eikenboom ook zoek is geraakt, is het raadzaam om deze zo vroeg mogelijk te repareren, omdat dit ervoor kan zorgen dat schimmel-en insectenbesmettingen minder kans krijgen.

Als uw eikenboom correct wordt gesnoeid, zal hij gedijen en jarenlang meegaan. Door zorg en liefde geeft een eikenboom waarschijnlijk de mooiste herinneringen en ervaringen die u maar kunt bedenken. Probeer dus het best mogelijke uit uw eikenboom te halen door efficiënt en goed onderhoud te plegen.

Plaats een reactie