Fruitbomen snoeien

Het snoeien van fruitbomen is een essentieel onderdeel van het tuinieren. Als je fruitbomen correct snoeit, verzorg je niet alleen je tuin, maar ook je hele familie. Bij correct snoeien krijgen fruitbomen meer licht en lucht, en dit levert meer en betere vruchten op. Maar hoe moet je dan fruitbomen snoeien?

Wanneer is het beste moment?

In de regel kun je de meeste fruitbomen het beste in het vroege voorjaar of in het late winterseizoen snoeien. Dit is het beste moment om de fruitboom op zijn manier te snoeien. De vorst zorgt ervoor dat de rode knoppen die je wilt snoeien, meer prominent zichtbaar zijn. Dit is bijzonder handig om ervoor te zorgen dat je je fruitboom kunt snoeien zoals je wilt.

Hoe ga je best te werk?

Als eerste moet je jezelf voorbereiden op het moment. Zorg ervoor dat de grond droog en klaar is om je hele tuin langzaam bij te werken. Koop ook goede snoeigereedschappen, zoals een snoeischaar, een haak, een beugelzaag, eenzijdig breathzes, een greep, een snoeihamer en eventueel pesticide. Vervolgens kun je je tuininspecteren en zoeken naar de takken en knoppen die je wilt verwijderen.

Als je alle voorbereidingen hebt getroffen en je weet wat je moet doen, kun je aan het werk gaan. Snoei altijd dunne en broze takken bovenaan de stam voordat je dikkere takken afknipt. Knip af en toe een lelijke tak weg voor meer zonlicht en lucht van de struik. Zorg ervoor dat je tijdens het snoeien oplet zodat je geen takken knipt die je eigenlijk wilt behouden. Je wilt je boompje in goede conditie houden, dus voel je vrij om twijfelachtige takken te laten staan in plaats van ze te knippen.

Boomschors is een goede bestraling van de wonden van de fruitboom. Bepaalde planten voeren voedingsstoffen aan de boom toe, dus na het snoeien, bedek de onbeschermde plekken met mulch. De snoei van jouw fruitboom is klaar als je alle takken en knoppen hebt weggehaald die je niet goed vindt. Dan kun je de zaag opbergen en de resterende takken en twijgen laten liggen, want dit helpt de bodem van de fruitboom voeden. Als je klaar bent met het snoeien, controleer je tuin op afval dat je eventueel vóór het snoeien hebt verwacht.

Maak vooral geen taalfouten!

Tot slot, hou je vinger op de knoppen als je de fruitboom gaat snoeien. Als je dit niet correct doet, kunnen je takken afsterven, je fruitboom kan geen volwaardige vruchten meer produceren of de boom totaal doodgaan. Zorg er daarom voor dat je je tuin goed inspecteert en er zeker van bent dat je weet welke takken je kunt knippen. Vergeet ook niet dat je je handschoenen aan moet hebben om je vingers te beschermen, en dat je bij hetverwijderen van takken gericht op jezelf staat in plaats van de boom!

Plaats een reactie