Portugese laurier snoeien

Portugese laurier is een sierlijke, half struikachtige struik die veel gebruikt wordt als haag, afscheiding of als kleine boom. De Portugese laurier is winterhard, heeft kleine, donkergroene, spitse blaadjes en wordt in de lente bedekt met kleine, witte bloemen. Om de Portugese laurier er mooi en gezond uit te laten zien is het noodzakelijk om deze regelmatig te snoeien.

Hoe snoei je Portugese laurier?

Portugese laurier kan het beste in de late winter (maart) gesnoeid worden. Dit is de beste tijd aangezien de laurier in deze periode nog geen bladeren heeft. Zorg er ten eerste voor dat je de Portugese laurier verder terug snoeit dan de gezonde, groene bladeren. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat er genoeg lucht bij de binnenste takken kan komen. Daarnaast wordt er ook voor gezorgd dat deze takken veel licht krijgen waardoor ze weer groener kunnen worden. Verwijder ook dode toppen, verdorde takken en bladeren

Verwijder daarnaast ook alle vertakkingen die naar buiten groeien. Zo krijgt de laurier een goede vorm. Als je de laurier zo snoeit zal deze aan de onderkant dikker worden met dunnere takken naar boven toe. Er is een algemeen advies voor het snoeien van Portugese laurier. Dit advies is om jaarlijks ± 1/3 van de laurier weg te snoeien. Voorbeelden hiervan zijn oude, dode takken, verdorde bladeren en alle takken die naar buiten groeien.

Gereedschappen

Om de laurier op de juiste manier te snoeien heb je verschillende gereedschappen nodig. Voordat je begint is het belangrijk dat je de juiste beschermende kleding draagt. Hierbij kun je denken aan een stevige broek, voldoende schoenen, je gezicht bedekken met een mondkapje en handschoenen. Daarnaast heb je ook verschillende snoeigereedschappen nodig. Hiervoor kun je het beste een snoeischaar, takkenschaar en met name lange takkenschaar gebruiken. Kies de juiste maat gereedschap afhankelijk van de dikte van de tak.

Tips voor het snoeien van Portugese laurier

Hieronder staan enkele tips die je helpen bij het snoeien van de Portugese laurier:

  • Snoei de laurier alleen als dit echt nodig is.
  • Snoei de laurier alleen in droge perioden.
  • Snoei altijd een stukje boven een bladluis.
  • Snoei altijd met een schone schaar en zorg ervoor dat de schaar goed scherp is.
  • Wees voorzichtig met de takken en knippen ze niet af op een manier waardoor je de stam kan beschadigen.
  • Snoei regelmatig, maar wees voorzichtig en snoei niet te veel.
  • Gebruik handschoenen om ervoor te zorgen dat je niet gekwetst wordt door de puntige blaadjes.
  • Verwijder elk jaar de zwakke en verdorde takken.
  • Verwijder elk jaar ongeveer 1/3 van de hele plant om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft.

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je de Portugese laurier op de beste manier kunt snoeien. Doe dit elke maart op de juiste manier, met de juiste gereedschappen en de juiste kleding en je laurier komt elke lente weer mooi en gezond uit de winter.

Plaats een reactie