Japanse esdoorn snoeien

Japanse esdoorns (Acer palmatum) hebben mooie ronde kleine bladeren en een speciale bladkleur die per seizoen verandert. Het zijn echte sierbomen die in verschillende kleuren bloeien, van roodachtig paars in het vroege voorjaar tot donkerrood in de herfst.

Om ervoor te zorgen dat je Japanse esdoorn er elk jaar mooi uitziet en gezond blijft, is het belangrijk om deze goed te snoeien. Voordat je deze mooie boom gaat snoeien, is het van belang om goed te weten waarom en wanneer je dit moet doen. In dit artikel leggen we alles over Japanse esdoorn snoeien uit.

Waarom snoeien?

De reden waarom je de Japanse esdoorn moet snoeien, is omdat ongewenst of oud hout verwijderd moet worden en dit de groei van de boom kan bevorderen. Dit kan bereikt worden door het uitdunnen van takken en het verwijderen van dode takken, zodat er meer licht en lucht in de boom komt en er meer ruimte ontstaat om de luwe takken te onderhouden.

Door de Japanse esdoorn te snoeien, krijgt de boom meer structuur en zal hij een mooiere vorm aannemen. Door periodiek te snoeien, vermijden we ook schimmelziektes en plagen die de groei en productiviteit van de esdoorn kunnen belemmeren.

Wanneer snoeien?

Het beste moment om je Japanse esdoorn te snoeien is in het late voorjaar, voor het nieuwe blad verschijnt. Deze periode is ideaal omdat het hout op dat moment nog flexibel is, waardoor het makkelijker snoeien is.

In de winter, als de boom kaal is, is ook een gunstig moment om de Japanse esdoorn te snoeien, maar het komt minder vaak voor. Dit is omdat de timing van winterse snoei moeilijker is om na te leven, maar als het nodig is, kunt u het wel doen. Als u een bepaalde plant echter niet goed kent, is het beter om te wachten tot de lente, omdat de snoei dan moeilijker te controleren is.

Hoe je de Japanse esdoorn kunt snoeien

Bij het snoeien van een Japanse esdoorn moet u eerst uw gereedschap klaar hebben. Hiervoor heeft u een scherp schaar of een stevig snoeimes nodig om dunne takken te verwijderen en een energie-ontleedapparaat nodig om de dikke takken te verwijderen.

U kunt beginnen met het verwijderen van dode, versplinterde of schadelijke takken. Uw Japanse esdoorn moet altijd een goede luchtcirculatie hebben, dus let erop dat er geen takken zijn die elkaar raakt.

Neem ook af en toe een tijdje en verwijder verspreide takken, zodat de boom mooi symmetrisch wordt.

Als je klaar bent met het verwijderen van dode, zieke of beschadigde takken, is het tijd om de vorm van de boom te modelleren. Begin hierbij met het losmaken van de kroon, en voeg daarna meer vorm toe aan de boom door takken te verwijderen die de groei naar binnen en naar buiten belemmeren.

U kunt ook takken verwijderen die te dicht bij elkaar staan, zodat uw boom meer lucht, licht en ruimte krijgt.

Het is belangrijk om te weten dat u de Japanse esdoorn nooit meer dan een derde van zijn takken en bladeren tegelijk mag verwijderen, dus snoei de boom naar behoefte, maar overdrijf niet.

Conclusie

Snoeien is een van de belangrijkste taken bij het verzorgen van een Japanse esdoorn. Door het snoeien verwijdert u ongewenst, oud of dode hout om de gezondheid van de boom te bevorderen en de verschijning ervan te verbeteren.

Het snoeien van de boom dient het beste gedaan te worden voor het begin van het voorjaar, wanneer het hout nog flexibel is. Er moeten voorzichtig takken verwijderd worden om de luchtcirculatie in de boom te verbeteren en ervoor te zorgen dat de structuur er netjes uitziet.

Als je voorzichtig en op regelmatige basis een Japanse esdoorn snoeit, krijgt hij een mooie, rechte vorm en krijgt hij de nodige licht en lucht om gezond te blijven!

Plaats een reactie