Japanse esdoorn snoeien

De Japanse esdoorn is een mooie, vaak zeer decoratieve boom die veel tuinliefhebbers aantrekt met zijn elegante groene bladeren en goudgele herfstkleur. Hoewel het een breed aanpasbare tuinboon is, heeft het toch enige onderhoud nodig om er op zijn best uit te zien. Snoeien is belangrijk voor de algehele gezondheid en uitstraling van de esdoorn, omdat het bijdraagt aan de luchtcirculatie, lichtinval en toegangswegen naar de stam.

Waarom snoeien?

Snoeien is belangrijk omdat het een eenvoudige manier is om de gezondheid van Japanse esdoorn te verbeteren. Door natuurlijke verouderingsprocessen en gebiedsspecifieke regels, die soms van toepassing zijn, worden kleinere takken of afgeragde bladeren verwijderd, zodat de boom zich richt op zijn sterkste en gezondste groei. Het snoeien is ook belangrijk voor het vermijden van schimmelinfecties, die optreden als de schorre takken te dicht op elkaar staan.

Hoe en wanneer snoeien?

Gebruik een goed geslepen snoeischaar of snoeizaag om de bovenste lagen van de Japanse esdoorn te snoeien, waardoor meer licht en lucht binnenkomt. Snoei alleen de schorre takken of lelijke plooien in de bovenste maar niet in de onderste lagen. De beste tijd om uw esdoorn te snoeien is vroeg in het voorjaar voordat nieuwe lentebladeren verschijnen. Echter, als uw boom sterk is blootgesteld aan de wind, voer dan licht snoeien uit gedurende het hele seizoen.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 106.33

Hoe voer je het uit?

Bepaal eerst welke takken moeten worden verwijderd en welke kunnen worden bewaard. Wanneer u er zeker van bent dat alle afgeragde takken en lelijke plooien kunnen worden verwijderd, zet dan de takken vast met een touw om de plaats te markeren waar de verwijdering moet plaatsvinden. Gebruik een snoeischaar of snoeizaag om de takken af te snijden net boven de markering. Trek de suikerproductie, verwijder de afgesneden takken bij de voet van de esdoorn en snoei de onderste takken niet.

Extra tips onderhoud van de Japanse esdoorn

Uw esdoorn vereist niet veel moeite na het snoeien, maar een goede verzorging kan ervoor zorgen dat de boom jarenlang licht en levensvatbaar blijft. Geef de boom dagelijks voldoende water, voeg na het snoeien extra meststoffen toe en bemest de boom met een ijzerrijke meststof. Controleer regelmatig of er ongedierte aanwezig is en spray indien nodig met een insecticide. Zorg ervoor dat de bodem vrij is van onkruid dat de voeding van de boom inneemt.

Het snoeien van Japanse esdoorn is noodzakelijk om de gezondheid en uitstraling van de boom te behouden. Het is belangrijk om het snoeien uit te voeren voordat de nieuwe lentebladeren verschijnen, het beste met een snoeischaar of snoeizaag. Pas tegelijkertijd extra verzorging toe door de bodem vrij te houden van onkruid, de boom grondig te wateren en meststoffen toe te voegen. Als je je Japanse esdoorn goed verzorgt, zal het je veel jaren van plezier bieden.

Plaats een reactie