Japanse esdoorn snoeien

De Japanse esdoorn is een mooie, vaak zeer decoratieve boom die veel tuinliefhebbers aantrekt met zijn elegante groene bladeren en goudgele herfstkleur. Hoewel het een breed aanpasbare tuinboon is, heeft het toch enige onderhoud nodig om er op zijn best uit te zien. Snoeien is belangrijk voor de algehele gezondheid en uitstraling van de esdoorn, omdat het bijdraagt aan de luchtcirculatie, lichtinval en toegangswegen naar de stam.

Waarom snoeien?

Snoeien is belangrijk omdat het een eenvoudige manier is om de gezondheid van Japanse esdoorn te verbeteren. Door natuurlijke verouderingsprocessen en gebiedsspecifieke regels, die soms van toepassing zijn, worden kleinere takken of afgeragde bladeren verwijderd, zodat de boom zich richt op zijn sterkste en gezondste groei. Het snoeien is ook belangrijk voor het vermijden van schimmelinfecties, die optreden als de schorre takken te dicht op elkaar staan.

Hoe en wanneer snoeien?

Gebruik een goed geslepen snoeischaar of snoeizaag om de bovenste lagen van de Japanse esdoorn te snoeien, waardoor meer licht en lucht binnenkomt. Snoei alleen de schorre takken of lelijke plooien in de bovenste maar niet in de onderste lagen. De beste tijd om uw esdoorn te snoeien is vroeg in het voorjaar voordat nieuwe lentebladeren verschijnen. Echter, als uw boom sterk is blootgesteld aan de wind, voer dan licht snoeien uit gedurende het hele seizoen.

Hoe voer je het uit?

Bepaal eerst welke takken moeten worden verwijderd en welke kunnen worden bewaard. Wanneer u er zeker van bent dat alle afgeragde takken en lelijke plooien kunnen worden verwijderd, zet dan de takken vast met een touw om de plaats te markeren waar de verwijdering moet plaatsvinden. Gebruik een snoeischaar of snoeizaag om de takken af te snijden net boven de markering. Trek de suikerproductie, verwijder de afgesneden takken bij de voet van de esdoorn en snoei de onderste takken niet.

Extra tips onderhoud van de Japanse esdoorn

Uw esdoorn vereist niet veel moeite na het snoeien, maar een goede verzorging kan ervoor zorgen dat de boom jarenlang licht en levensvatbaar blijft. Geef de boom dagelijks voldoende water, voeg na het snoeien extra meststoffen toe en bemest de boom met een ijzerrijke meststof. Controleer regelmatig of er ongedierte aanwezig is en spray indien nodig met een insecticide. Zorg ervoor dat de bodem vrij is van onkruid dat de voeding van de boom inneemt.

Het snoeien van Japanse esdoorn is noodzakelijk om de gezondheid en uitstraling van de boom te behouden. Het is belangrijk om het snoeien uit te voeren voordat de nieuwe lentebladeren verschijnen, het beste met een snoeischaar of snoeizaag. Pas tegelijkertijd extra verzorging toe door de bodem vrij te houden van onkruid, de boom grondig te wateren en meststoffen toe te voegen. Als je je Japanse esdoorn goed verzorgt, zal het je veel jaren van plezier bieden.

Plaats een reactie