Japanse roos – hoe kun je deze het beste snoeien?

De Japanse roos, ook wel bekend als de Kerria japonica, is een veel voorkomende, deciduoum struik. Deze heeft een aantal voordelen, zoals de feit dat deze vrijwel onderhoudsvrij is, maar is wel degelijk af en toe aan snoei toe. Snoei is nodig om de plant te onderhouden, de symbiose met het landschap te versterken en om te voorkomen dat de struik te veel energie gaat steken in schaduwgevende zijtakken. Snoeien is relatief makkelijk en met de juiste gereedschap kun je lang genieten van je Japanse roos.

Waarom moet je een Japanse roos snoeien?

Een Japanse roos heeft vrij veel voordeel tegenover andere struiken – hij is op de juiste plekken meestal winterhard, heeft een eenvoudige verzorging en voegt kleur en texturen toe aan je elke tuin. Maar om ervoor te zorgen dat je struik gezond blijft en er ook mooi uitziet, is het nodig om je struik regelmatig te snoeien. Door het verwijderen van oude, dode of zieke bladeren worden minder voedingsstoffen geabsorbeerd, waardoor de plant veel meer energie besteedt aan de bladeren of takken die je laat staan. Dit betekent dat je struik schoner en mooier blijft. Bovendien geeft het de struiken een beter uiterlijk en zorgt het ervoor dat er meer zonlicht in je tuin komt.

Wanneer en hoe je de Japanse roos het beste kunt snoeien?

De beste tijd om te beginnen met het snoeien van je Japanse Roos is wanneer je struik begint te bloeien. Hierbij kun je het beste starten met het verwijderen van de dood- of zieke bladeren. Vervolgens kun je de takken gaan afsnijden. Als je de takken afzet, kun je beginnen met het uitdunnen van de struik. Dit betekent dat je een gedeelte van de takken of bladeren dient weg te knippen, zodat de lichtinval in de rest van de plant toeneemt. Om de plant helemaal in model te krijgen, dien je te eindigen met het verwijderen van kleine of dode takken. Hierbij is het raadzaam om twee keer per jaar te snoeien; eenmaal in het voorjaar en eenmaal in het najaar. Op deze manier voorkom je dat de struik uit de hand loopt.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Welke gereedschap heb je nodig?

Voor het snoeien van je Japanse roos heb je enkele specifieke gereedschappen nodig. Het eerste gereedschap wat je nodig hebt is een stevig lopersponsmes. Met dit mes kun je de takken met gemak afsnijden en krijg je geen onnodige hak- of schaafwonden. Verder heb je een een goede pair stevige vlijmscherpe snoeischaar nodig, waarmee je fijnere werkzaamheden kunt uitvoeren. Als laatste is het raadzaam gebruik te maken van een handzaag, hiermee kun je de dikkere takken makkelijker knippen. Als je deze gereedschap in je bezit hebt, zou het snoeien van je roos veel gemakkelijker en prettiger moeten zijn.

Conclusie

Om een mooie en gezonde Japanse roos in je tuin te behouden, is het raadzaam om het twee keer per jaar en juist te snoeien. Hiervoor dien je de juiste gereedschappen in huis te hebben om er gemakkelijk mee om te gaan. Hierbij is het belangrijk om je werk rustig en voorzichtig uit te voeren, zodat je struik meer kleuren krijgt, een betere verhouding heeft met de omgeving en de beste vorm krijgt.

Plaats een reactie