Thuja snoeien

Thuja is een veel voorkomende conifeer soort die voorkomt in tuinen, bossen en plantsoenen. Het bomen zijn populair vanwege hun diverse voorkomen, de redenen waarom mensenThuja ophouden en de lange levensduur die hun kenmerkt. Om er zeker van te zijn dat uw Thuja er altijd mooi en gezond uit zal zien is het belangrijk om op het juiste moment te snoeien. In dit artikel zal ik alles wat je moet weten over Thuja snoeien, bespreken.

Waarom Thuja snoeien?

Thuja bomen hebben soms wat extra hulp nodig in de vorm van snoeien. Snoeien is nodig om de Thuja gezond en aantrekkelijk te houden. Als je Thuja niet snoeit, groeit het dicht waardoor het licht niet meer naar binnen kan dringen en er minder nieuwe groei is. Hierdoor verliest de Thuja ook zijn vorm en uitstraling. Door tijdige snoeiheen te voorkomen dat de boom te ver vanwege overgroei uit zijn voegen barst en blijft de Thuja gezond.

Wanneer Thuja snoeien?

Thuja snoeien is het beste wanneer de boom in rust is, meestal in de vroege lente tussen maart en mei. Dit geeft de boom tijd om te herstellen voordat de nieuwe groei begint en maakt de trage bloei in de herfst aantrekkelijker. Als je later snoeit kan het aanzien maar je kunt het het beste voorkomen. Het is belangrijk om te beseffen dat Thuja bomen geen voedingsstoffen verliezen gedurende het snoeiseizoen en dus beter en sneller herstellen dan bomen die voedingsstoffen verliezen met het blad.

Hoe Thuja snoeien?

Om uw Thuja er mooi en gezond uit te laten zien, is een reguliere snoei nodig. Hiervoor heb je een paar speciale snoeigereedschappen nodig. Een goed paar snoeischaar of een snoeizaag is hierbij essentieel. Vermijd de gebruik van elektrische heggenscharen of haagscheren voor Thuja! Ze kunnen lelijke deformiteit veroorzaken.

Eenmaal het gekozen gereedschap heb je het liefst ook een ladder nodig. De kroon van Thuja behoeft meestal een geleidelijke opbouw in de top. Om de kroon op te bouwen moeten de bovenste takken worden gestut of afgesneden. Om de beste kroonvorm te verkrijgen, snoei dan alle takken in horizontale richting naar beneden, afhankelijk van de gewenste hoogte en breedte. Bloeiende Thuja hebben gewoonlijk weinig snoei nodig, en als je het doet, draag je bij aan een mosvormige kroon.

Loshangende takken kunnen worden gehoorzaamd. Vermijd de verwijdering van al te veel op één keer. Als er geen gezonde loten in de boom zijn om te snoeien, snoei dan nooit meer dan een kwart van de kroon tegelijk. Een regelmatige onderhoudssnoei is de beste manier om een gezonde Thuja te behouden.

Conclusie Thuja snoeien

Snoeiing van Thuja is een belangrijk onderdeel van het behoud van mooie en gezonde bomen. Je moet de boom regelmatig snoeien om ervoor te zorgen dat de boom mooi gevormd wordt en de kleur intact blijft. Het is belangrijk om de bomen te snoeien tijdens het rustseizoen, tussen maart en mei. Hiervoor hebben we gespecialiseerde snoeigereedschappen nodig zoals een paar snoeischaar of een snoeizaag. Vergeet ook niet om de loshangende takken af te snoeien. Met deze tips kun je jouw Thuja plant of boom gezond houden.

Plaats een reactie