Japanse sierkers: hoe kun je deze snoeien?

Een prachtige Japanse sierkers kunnen erg mooi zijn om te zien, als je het goed snoeit. Goed snoeien helpt om je Japanse sierkers in goede conditie te houden en blijft dus langer mooi. Wil je weten hoe je kunt snoeien? Hieronder lees je meer hierover!

Wanneer is de beste tijd om te snoeien?

Het beste moment om te snoeien is tussen januari en mei. De Japanse sierkers hebben vaak het meeste voordeel van de snoei als de knoppen begint te openen en de bladeren beginnen te ontluiken. Dit is het moment dat de behandelingen van de planten het meest effectief zijn. Ook is midden in de winter een goed moment om de takken te verkorten. Deze takken moeten echter niet meer dan een derde worden verkort, om schade aan de plant te voorkomen.

Hoe pak je het snoeien aan?

Het is erg belangrijk om zorgvuldig te snoeien, dus je moet ervoor zorgen dat je een goed gereedschap gebruikt. Om te beginnen is het gebruik van een goede, scherpe schaar, ook wel snoeischaren genoemd, erg belangrijk. Eens je de juiste schaar hebt, is het tijd om te snoeien. Verwijder eerst alle dode en beschadigde twijgen. Als je klaar bent met het verwijderen van deze twijgen, kun je beginnen met het verkorten van de lange takken, zodat ze recht staan. Klop de twijgen lichtjes door de takken tegen elkaar te bewegen, van boven naar beneden. Om plantenevenwicht te krijgen, moet u ervoor zorgen dat de twijgen in verschillende richtingen en niveaus worden gesnoeid.

Welke gereedschappen dien je te gebruiken?

Om de sierkers goed te snoeien dien je de juiste gereedschappen te gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan is een scherpe snoeischaren. Met een korte schaar kunnen kleine takken en bladeren worden verwijderd. Hieronder een aantal voorkomende gereedschappen om je bij het snoeien te helpen :

  • Scherenscharen. om de takken in de juiste richting te knippen.
  • Snoeischaar, ook wel hoofdschaar genoemd, met gekartelde mesjes en een geribbelde handgreep.
  • Kniptang, handig voor het verwijderen van dikkere twijgen.
  • Snoeitang, die handig is voor het verwijderen van kleinere takken, zoals de dunnere twijgen.
  • Snoeikniptang, een u-vormig gereedschap voor het schoonmaken van struiken en het snoeien van kleinere takken.
  • Snoeislangen, die handig zijn voor het afsnijden van zware takken.

Al deze gereedschappen dien je te gebruiken volgens de voorgeschreven richtlijnen om schade aan de struiken te voorkomen.

Conclusie

Het snoeien van Japanse sierkers is een zeer belangrijke taak als je je struiken mooi wilt houden. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen gebruikt en weet precies welk moment je moet “snoeien”. Als je dit goed doet, dan kun je van jouw Japanse sierkers veel langer genieten.

Plaats een reactie