Steeneik snoeien

Sterke growthinkers zoals Steeneik (Quercus Petraea) worden in Nederland veel gebruikt als één van de meest voorkomende soorten bomen. Omdat Steeneik bij uitstek geschikt is om te snoeien, is het de moeite waard om deze stevige bomen extra liefdevol te onderhouden. In dit artikel leggen we uit hoe je de Steeneik bij uitstek kunt snoeien, waar je rekening mee moet houden en met welke gereedschappen je het snoeien het beste uitvoert.

Wanneer is de juiste tijd voor het snoeien?

De Steeneik moet in de winter worden gesnoeid. In deze periode heeft de boom weinig energie en voelt de schade bij het snoeien minder. Burgemeesters kunnen ook in de lente worden gesnoeid voordat de boom zijn bladeren begint te produceren. Het is belangrijk om te weten dat schaduw die wordt geproduceerd in de herfst of de winter niet hetzelfde is als schaduw geproduceerd in de lente. Aangezien de bladeren de winter hebben overleefd, kan de schaduw onstabieler zijn dan die in de lente. Houd hier rekening mee voordat je gaat snoeien.

Hoe pak je het snoeien aan?

Een van de eerste dingen die je doet voordat je de Steeneik gaat snoeien, is het verwijderen van alle dode, zwakke of beschadigde takken. Vervolgens kun je beginnen met het snoeien van de Steeneik, dit doe je om de gewenste vorm te geven of de groei te controleren. Door de takken weg te knippen maak je de boom mooier en gezonder. Tijdens het snoeien is het belangrijk dat je de natuurlijke vorm van de Steeneik niet aantast en dat je zo dicht mogelijk bij het knooppunt snoeit.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Gereedschappen voor het snoeien

Het is het beste om een gereedschap te gebruiken dat geschikt is voor Steeneik. Hier zijn verschillende soorten van op de markt, die erg bruikbaar zijn bij het snoeien. Een snoeizaag of een zaaglak is een uitstekend gereedschap wanneer je met steeneik werkt, omdat het stevig genoeg is om hardere takken mee af te kunnen zagen. Een scherp mes is ook handig voor het knippen van de kleinere takken, vooral als je de vorm van de Steeneik behouden wilt. Een snoeischaar of een snoeispaan is handig voor het snoeien van de knoppen, omdat je hiermee makkelijk de kleine takjes kunt knippen.

Conclusie

Steeneik is een stevige boom die een mooie schaduw geeft en die goed bestand is tegen snoeien. Zoals hier beschreven is het belangrijk om de Steeneik in de winter te snoeien, met met geschikte gereedschappen zoals een zaaglak of een scherp mes. Door de Steeneik op de juiste manier te snoeien, zal de plant in de loop van de tijd gezond én sterk blijven.

Plaats een reactie