Japanse wijnbes snoeien

Japanse wijnbes is een geweldige plant, en als u er één heeft in uw tuin is het goed om te weten hoe je deze het beste kunt onderhouden. Een van de belangrijkste onderdelen van het onderhoud is snoeien, dat is van cruciaal belang voor een gezonde en weelderige Japanse wijnbes. In dit artikel laten we zien hoe je de Japanse wijnbes op de juiste manier moet snoeien.

Waarom snoeien?

Veel mensen snoeien hun Japanse wijnbes om verschillende redenen. Vooreerst voorkomt het overmatig gegroeide takken, waardoor de plant zijn vorm behoudt. Daarnaast voorkomt snoeien ook dat de plant te dicht wordt, waardoor de luchtcirculatie vermindert en de kans op verschillende ziektes in Japanse wijnbes toeneemt. Ten slotte kan een jonge Japanse wijnbes alleen stevig en gezond blijven door gesnoeide bomen. Zonder snoeibehandeling kunnen de Japanse wijnbesgroeiendoor de bodem heen komen.

Wanneer en hoe snoeien?

Het is het beste om de Japanse wijnbes in de lente te snoeien, vooral als je wil dat hij klein en zelfstandig blijft. Wacht echter tot de gevaarlijkste vorstperiodes voorbij zijn, wat meestal in april of mei is. Wanneer je begint met snoeien, moet je de takken die je wil verwijderen doeltreffend en met een boog uitsnoeien met een takkenschaar of een zaag. Verwijder ook takken die in een val op de grond vallen. Je moet ook schijnbaar dode of gebarsten schors en alles wat ongezond lijkt verwijderen.

Hoeveel en hoe vaak?

Het snoeien van de Japanse wijnbes hoeft maar een paar keer per jaar te gebeuren, hoogstens één keer per jaar als je bijhoudt wat je doet. U moet voorzichtig zijn wanneer u snoeit, omdat dit de vorm en de groei van de boombeïnvloedt. Als je te veel of te vaak snoeit, kan de boom schade oplopen en kan deze onregelmatig gaan groeien. Als je realiseert dat je te veel hebt gesnoeid, kun je best proberen om meer van de gesnoeide takken te laten staan, totdat de takken zelf verdwijnen.

Aandachtspunten bij het snoeien van Japanse wijnbes

Er zijn een paar aandachtspunten waar je op moet letten wanneer je Japanse wijnbes gaat snoeien. Je moet bijvoorbeeld zorgen voor een goed afgestelde takkenschaar, die scherp en goed in balans is. Je moet altijd op zoek gaan naar de gezondste takken als je gaat snoeien, en vermijd het snoeien van dode of verwrongen takken. Wanneer je takken bijsnoeit, moet je weten dat je alleen het uiterste uiteinde moet verwijderen. Verder moet je bij elke tak de juiste tegenovergestelde tak om de juiste vorm te behouden.

Conclusie

Als u een Japanse wijnbes bezit, is het goed om regelmatig te snoeien met de juiste tools om uw plant netjes en gezond te houden. Snoeien is een belangrijk onderhoudsaspect van de plant, zorg ervoor dat je het op de juiste manier en in de juiste periode doet. Als je de bovenstaande procedure volgt, moet je in staat zijn om de Japanse wijnbes correct en efficiënt te snoeien, zodat hij er gezond en weelderig uit ziet.

Plaats een reactie