Judasboom: alles wat je moet weten over snoeien

De judasboom is een veel gebruikte haagplant, waarvan de takken in een haag gesneden worden om een wal van groen te creëren in tuinen. Het is een sterke, winterharde plant die bestand is tegen extreme weersomstandigheden. De judasboom kan hoog worden als hij niet goed gesnoeid wordt. Omdat deze plant zo resistent is tegen winterse omstandigheden, is het cruciaal dat je de plant goed snoeit zodat hij zich kan aanpassen aan de seizoenen. In dit artikel laten we je zien hoe je ervoor zorgt dat je judasboom gezond blijft door goed te snoeien.

Hoe vaak moet je snoeien?

Om ervoor te zorgen dat je judasboom gezond blijft, moet je deze zo nodig snoeien. Het beste is om de judasboom zo veel mogelijk buiten de bloeiperiode te snoeien. De beste tijd om te snoeien is in het vroege voorjaar of in de late herfst.

Materialen die je nodig hebt voor snoeien

Voordat je begint met het snoeien van je judasboom, is het belangrijk dat je je hebt voorzien van de juiste materialen. Je hebt in ieder geval een snoeischaar, een snoeizaag en een lange stok nodig. Je kunt ook een pleziersnoeischaar gebruiken als je langere takken of zware takken moet snoeien.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Snoeien van de judasboom

Na het verzamelen van de juiste materialen, kun je aan het echte werk beginnen; het snoeien van de judasboom.

Verwijderen van dode bladeren

Het verwijderen van dode bladeren is de eerste stap in het snoeien van je judasboom. Je snoeit de dode bladeren van de takken af met een snoeischaar.

Snoeien van scheuten

Je judasboom moet ook gesnoeid worden in de scheuten. Als je de scheuten te kort snoeit, zal het langer duren voordat de takken zich uitbreiden. Als je de scheuten echter te lang laat, zal de boom minder bladeren hebben en zal het meer moeite kosten om de takken te knippen. Je kunt de geschikte lengte van de scheuten bepalen door de snoeischaar boven de stengel te steken en de tak in de richting van het midden van de struik te knippen.

Verschralen van de takken

Na het knippen van de takken, is het belangrijk om de takken te verschralen. Dit betekent dat je de twijgen versnoeid om de vertakking te versterken. Eerst moet je de dunnere twijgen met een snoeischaar afknippen zodat de stam versterkt wordt. Vervolgens kun je de grotere twijgen afknippen of afknippen bij de stam.

Controleer de bovenkant van de boom

Na het snoeien van de onderkant van de judasboom, kun je de bovenkant controleren. Hier kun je de dunnere takken afknippen met een snoeischaar of snoeizagen zodat de kroon minder zwaar wordt. Als je twijfelt over hoe je de top moet knippen, kun je altijd een tuinier raadplegen voor advies.

Voorzorgsmaatregelen voor het snoeien van judasboom

Voordat je begint met het snoeien van de judasboom, is het belangrijk om een paar voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zorg ervoor dat je stevig staat als je takken snoeit en draag handschoenen, omdat de struik soms scherpe takken heeft. Als je een langere stok gebruikt om de takken te manoeuvreren, moet je extra voorzichtig zijn om te voorkomen dat je jezelf of iemand anders verwondt.

Conclusie

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het omgaan met judasboompalen. Door zorgvuldig te snoeien, kun je ervoor zorgen dat je judasboom gezond en sterk blijft. Doe je dit in de juiste periode van het jaar, met de juiste gereedschappen en met behulp van de juiste technieken, dan kun je je judasboom in perfecte conditie houden en geniet je nog jarenlang van je mooie haag.

Plaats een reactie