Klimrozen snoeien

Klimrozen zijn al vele jaren een kenmerkende verschijning in de tuinen van Nederlanders. Deze mooie bloemen geven een kleurrijke touch aan tuin of terras en bloeien van mei tot en met september. Maar voor het kweken van goede klimrozen is het belangrijk dat ze goed gesnoeid worden. Onder het goed snoeien verstaan we het jaarlijks verwijderen van verouderde of afgestorven bloemen en takken. We gaan je uitleggen hoe je dit het beste kunt doen.

In welke periode kun je Klimrozen snoeien?

Het snoeien van Klimrozen van moet verricht worden in het vroege voorjaar, met name in maart. Vooral als je Klimrozen in een container kweekt is dit essentieel, aangezien een container geen ongehinderde toegang heeft tot voedsel en andere voedingsstoffen die de plant nodig heeft. Wanneer de plant tonnetjes niet goed gesnoeid wordt, kan het klimrozenstruikje corrupt worden, waardoor de plant niet meer goed bloeien. Dit betekent dat je jaarlijks je Klimrozen moet snoeien om ervoor te zorgen dat het bloeien op optimaal niveau blijft.

Hoe snoei je Klimrozen?

Als eerste doe je het vroege voorjaarsnoei. Ontsnoei alle dode en verouderde bloemen en takken. Verwijder ook alle gebroken takken en alle dood en verouderd hout. Je Klimrozen in maart ook tevens kort terugknippen, maar niet meer dan een derde van de gehele plant. Teveel knippen kan schadelijk zijn voor de plant en kan het bloeien beïnvloeden.

In de late zomer of vroege herfst kun je de Klimrozen een tweede keer snoeien. Snoei meer in de lengte dan in de breedte en verwijder alle takken die aanzienlijk langer zijn. Dit is vooral belangrijk als je de plant in een container heeft gekweekt, aangezien de plant hierdoor zijn glans zal behouden en in balans zal blijven met de omringende planten. Vergeet ook niet om de plant goed te water geven.

Met welke gereedschappen kun je Klimrozen snoeien?

Er zijn verschillende gereedschappen die je met Klimrozen kunt gebruiken. De meest gebruikte gereedschappen zijn secateurs en een heggenschaar. Secateurs worden gebruikt voor het knippen van takken en kleine struiken. Hiermee kun je de Klimrozen stevig terugknippen. Daarnaast kun je voor de grotere takken een heggenschaar gebruiken. Dit gereedschap is geschikt voor het snoeien van grote Klimrozen struiken of zelfs hele boompjes. Verder is het handig om handschoenen te dragen, aangezien de doornen van de Klimrozen struik gemakkelijk je huid kunnen doordringen.

Conclusie

Klimrozen zijn het beste te snoeien in het vroege voorjaar (maart). Zorg ervoor dat je alle dode en verouderde bloemen en takken verwijdert, niet meer dan een derde van de plant knipt en de plant goed water geeft. Gebruik vervolgens het juiste gereedschap: Sekateurs en een heggenschaar. Met deze informatie in gedachten ben je klaar om jouw tuin of terras kleurrijk te maken met Klimrozen die door jouw perfecte snoeiwerk in topprestaties kunnen worden gebracht.

Plaats een reactie