Krentenboom snoeien

Een Krentenboom is een heerlijke knapperd die als laatste touch een vele tuinen een beetje luxe geeft. Ze hebben een prachtige, verderfelijke vorm en een prachtige, gespikkelde winterkleur die de tuin in het koude seizoen een rustieke uitstraling geeft. Maar om van je Krentenboom te genieten en er optimaal van te profiteren is het belangrijk dat je de plant op de juiste manier snoeit. In dit artikel geven we je alles wat je moet weten, aangevuld met wat tips, om je Krentenboom zo goed mogelijk te snoeien.

Hoe je je Krentenboom moet snoeien?

Krentenbomen hebben een stevige struikvorm en kan je in principe ieder seizoen snoeien. Ze hebben een mooie, staande vorm die gewoonlijk vrij ongecompliceerd te behouden is. Om deze vorm te behouden zou je het beste ieder jaar in de lente een algemene snoeibeurt kunnen doen; in het voorjaar neem je het meeste zoals beschreven onder “voorjaarssnoei”. Daarnaast ga je op zoek naar oud of dor hout en knip je dit eruit. Om de Krentenboom in de gewenste vorm te behouden, kun je deze ook wat lichte ‘kader’ snoeien uitvoeren elke twee maanden; in de zomer alleen de tip- en kruidknip, en in de herfst alleen de zijtakken.

Voorjaarssnoei

De beste manier om je Krentenboom in het voorjaar te snoeien is met een scherpe, schone tuinschaar. Alles wat winter eruit geknip moet worden – gebroken takken, dode takken, of broze takken, moet je maar al te goed verwijderen. Om de vorm van de Krentenboom te behouden, moet je ook enkele takken afknippen als je bloemknopjes in de overdaetheid niet meer kunt tellen. De bloei wordt hiermee echter wel versneld. Naast het snoeien van dode of winterse takken, kun je ook takken afknippen die naar binnen groeien of die irreguliere vormen vertonen. Let op voor het afknippen van teveel takken, maar als je bij deze bewerking voorzichtig bent ga je een goed effect hebben.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Zomerkader snoei

In de zomer kun je je Krentenboom wat kadersnoei wingeringsbereik geven. Vooraleer je hieraan aanvangt, is het belangrijk dat je begrijpt waarom je dit doet. Denk eraan dat de meest verleidelijke zone van de Krentenboom de top is die voor een optimale vorm verzorgd dient te worden. Je kunt hierbij ieder jaar de dikste takken of takken die naar binnen groeien afknippen. Ook hierbij geldt weer dat je het snoeien met mate dient te doen.

Herfszomer knip

In de herfst heb je de mogelijkheid om de Krentenboom te vormen en pluizen. Hierbij kant je de meer vertakte takken op dezelfde manier afknippen als bij de voorjaarssnoei, ook als je bijna geen groei meer aan de tak krijgt. De Krentenboom zal hierbij zijn vorm behouden en er zal rustiger uitzien.

Tip

Het allerbelangrijkste als je de Krentenboom knipt is dat je gematigd knipt. Je wilt wel dat de Krentenboom verjongd, maar niet dat je alle takken afknipt! Je kunt dit het beste op de volgende manier doen door de eerste knip alleen te gebruiken om de grootte te verminderen, en de tweede en derde knip om de tuin te versieren of om de groei te beïnvloeden. Denk ook aan te helpen voor een annulering van de oogst die in het laatste jaar is geproduceerd!

Gereedschappen

Bij het snoeien van je Krentenboom heb je een goede tuinschaar nodig die gemaakt is van sterk materiaal. Kies voor een kwaliteitsschaar die roestvrij is en traploos instelbaar is; met een tweezijdige snoeizaag kun je je Krentenboom goed afknippen zonder dat je je moet afvragen of je wel op de juiste plaats klipt. Een lange stangzaag kan je ook erggoed van dienst zijn bij het afknippen van grote takken of het snoeien van jongere Krentenbomen. Ten slotte wordt geadviseerd om ook een stukje verband mee te nemen, omdat het blad snel knipt en er dan wonden kunnen ontstaan.

Conclusie

Het snoeien van Krentenbomen heb je het beste elk jaar in het voorjaar volledig plaats te laten vinden. Breng de boom terug in de juiste vorm en knip takken die de vorm en structuur van de boom belemmeren af. Krentenbomen zijn hierbij een twee-maandelijkse lichtere kadersnoei gewoon, waarbij je takken die naar binnen groeien of die de structuur verstoren afknip. Ook kan je in de herfst de versiering verbeteren door platte takken te verwijderen die te weinig verouderen. Vergeet ook niet een schaar en een stukje verpakking te nemen om de knippen te beschermen.

Plaats een reactie