Notenboom snoeien

Notenbomen staan voor veel mensen symbool voor rust en vrede in de tuin en zijn een waardevol onderdeel van de landschapsstructuur. Om de notenboom in goede conditie te houden, is het raadzaam om de notenboom van tijd tot tijd te snoeien. Veel mensen vergeten echter hoe belangrijk het is om de notenboom juist en op de juiste manier te snoeien. Hieronder staat beschreven hoe je op een juiste manier een notenboom kunt snoeien.

Wanneer de Notenboom snoeien?

Het beste moment om een notenboom te snoeien is in de late zomer of vroege herfst. Omdat de notenboom door snoeien geleidelijk wordt vormgegeven, is het het beste om gedurende meerdere jaren te snoeien als je wilt dat de notenboom een goede vorm krijgt. Als je eenmaal de juiste vorm hebt, hoef je alleen nog maar de top en de takken te onderhouden. Ook is het belangrijk om te weten dat je de notenboom niet kunt snoeien in een jaar waarin de notenboom vruchten produceert, omdat de notenboom hierdoor minder vruchtzetting zal hebben. Het is daarom het beste om de notenboom in een jaar zonder vruchten te snoeien.

Hoe pak je het snoeien aan?

Als je een notenboom gaat snoeien, is het het beste om eerst de takken te inspecteren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen zwakke, dood, of overdreven lange takken aanwezig zijn. Als je de takken hebt geïnspecteerd, kun je beginnen met het snoeien van de notenboom. Uw eerste snoeibeurt mag best vrij uitgebreid zijn, doe dit echter met mate zodat de notenboom zijn vorm blijft behouden.

Verwijder bijvoorbeeld takken die naar binnen gebogen of krom gegroeid zijn. U kunt ook kleine knoppen en nieuwe uitlopers verwijderen. Als je hiermee klaar bent, kun je de notenboom inspecteren op een laatste inspectie op eventueel bruin geworden takken, deze kun je verwijderen.

Welke gereedschappen heb je nodig?

Om een notenboom goed te snoeien heb je een paar basis gereedschappen nodig. Ten eerste heb je een goede, scherpe snoeischaar nodig. Deze zal ervoor zorgen dat je de notenboom mooi en netjes kunt snoeien. Verder heb je een lange stok of een ladder nodig om de hogere takken te bereiken. En je hebt ook handschoenen en een schort nodig om je kleding tijdens het snoeien te beschermen.

Conclusie

Snoeien van een notenboom is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een tuin. Het is belangrijk dat je precies weet wanneer je de notenboom moet snoeien, hoe je deze het beste snoeit en welke gereedschappen je hiervoor nodig hebt. Vergeet niet dat als je de notenboom goed en op de juiste manier snoeit, de notenboom vele jaren gezond blijft.

Plaats een reactie